1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Turhamaiset suomalaiset eivät suostu käyttämään heijastinta – taikaviitta-Siiri jatkaa kampanjointia

Myös arvaamattomasti liikkuva lemmikki voi olla vaarallinen pimeällä, jos kukaan ei näe liikkujaa.

Lahti
Heijastimet, heijastin, pimeys, ulkoilu

– Vika ei ole autoilijassa, jos hän ei näe pimeässä liikkujaa. Se on sen liikenteenkäyttäjän vastuulla, joka ei ole otsalamppu päässä tai heijastinliivi päällä, joka haluaa olla näkymätön, orimattilalainen Siiri Saarinen sanoo.

Siiri Saarinen oli viime syksynä heijastinliivien puolestapuhuja. Kun heijastinliiviä käyttävälle Saariselle kommentoitiin heijastinliivin olevan nolo, hän aloitti Facebook-kampanjan ”Siistiä olla nolo”. Ideana on humoristisella tavalla puhua heijastinten käytön puolesta. Facebook-sivulla on 16 900 seuraajaa.

Sydän hyppää kurkkuun

Liikenneturvan mukaan puolet suomalaisista ei käytä heijastinta. Pimeällä on siis melko helppoa päätyä vaaratilanteeseen ja sen Siiri Saarinenkin on huomannut. Hän on ajanut autolla eikä ole nähnyt jalankulkijaa.

Se säikäyttää ihan kamalasti. Sydän hyppää kurkkuun ja pelottaa, että ei kai se sieltä alle tule.

Siiri Saarinen

– Se säikäyttää ihan kamalasti. Sydän hyppää kurkkuun ja pelottaa, että ei kai se sieltä alle tule, Saarinen sanoo.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu sanoo, että lemmikeiden suojaaminen heijastinliivillä on ehdotonta. Lemmikkien liikkuminen saattaa olla arvaamatonta ja jos lemmikki on näkymätön ja arvaamaton, se on huono yhdistelmä, Lattu sanoo.

Saariselle lemmikit ovat ihan yhtä tärkeitä kuin muut perheenjäsenet ja siksi ne suojataan samalla tavalla kuin esimerkiksi lapset.

Jurottava kansa

Erityisesti suomalaiset miehet ja teini-ikäiset eivät pidä heijastinta. Siiri Saarinen sanoo, että heijastinta ei käytetä, koska olemme juro kansa.

– Suomalaiset ajattelevat, että ”minä itte” ja ”kyllä se nyt siitä ilman heijastintakin”. Ei haluta ilmaista, että ”mä oon täällä”, vaan halutaan olla näkymättömissä, Saarinen sanoo.

Monet kokevat, että heijastimet ovat rumia, eivätkä ne sovi asusteeseen

Ari-Pekka Lattu

Ari-Pekka Latun mukaan ihmiset eivät muista käyttää heijastinta, jos se ei ole aina saatavilla. Lisäksi suomalaiset ovat turhamaisia.

– Monet kokevat, että heijastimet ovat rumia, eivätkä ne sovi asusteeseen, Lattu sanoo.

Saarinen sanoo, että lapset ja teinit saadaan käyttämään heijastimia, kun asennekasvatus on kohdallaan. Kotona, koulussa ja lähipiirissä pitää kertoa, että heijastin on halvin henkivakuutus.

Vanha heijastin roskiin

Ari-Pekka Lattu sanoo, että vanha muovinen ja kulunut heijastin on usein aivan turha. Heijastimet tummuvat, naarmuuntuvat ja prismapinnat haalistuvat, eivätkä enää heijasta valoa. Siksi heijastimen tehovoimaa kannattaa testata kotona pimeässä heijastamalla siihen taskulampulla valoa.

Ongelmana on myös se, että ihmiset laittavat heijastimen siten, että se on vasten vaatetta eikä heilu ihmisen liikkuessa. Kun heijastin ei liiku, sen heijastava efekti puuttuu.

Siiri Saarinen on iloinen siitä, miten hyvin ihmiset ovat suhtautuneet hänen Facebook-kampanjaansa.

– Aikamoista huumoria olen saanut tällä aiheella aikaiseksi. Ihmiset ovat tosissaan tässä asiasta ja tajuavat, että tämä ei ole hömppää, hän sanoo.

Ihmiset ovat tosissaan tässä asiasta ja tajuavat, että tämä ei ole hömppää.

Siiri Saarinen

Myös Liikenneturva toivoo samanlaista suhtautumista. Liikenneturva jakaa lokakuussa heijastimia ympäri Suomea, jotta suomalaiset näkyisivät paremmin.

Myös Saarinen aikoo jatkaa heijastinliivien käyttöä.

– Mä oon niin nolo, joka päivä, hän sanoo.

Lue seuraavaksi