Sihteereitä on nyt liikaa, hitsaajia liian vähän – Katso eri alojen työtilanne

Nyt kannattaa suunnata rakennusalalle, terveydenhoitoon tai myyntitöihin, jos haluaa työllistyä. Niissä on työvoimapulaa. Esimerkiksi taideammatteihin ja markkinointiin taas on selvästi enemmän tunkua kuin aloilla on työpaikkoja.

talous
Nordkalkin tutkimustunneli Lappeenrannassa
Rakennusalalla tarvitaan nyt sekä työnjohtajia että erilaisten ammattitöiden tekijöitä.Tommi Parkkinen / Yle

Suomessa on nyt aiempaa enemmän ammatteja, joissa on työvoimapula. Yleisimmin nämä ammatit ovat rakennusalalla tai terveydenhoidossa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön uusin ammattibarometri.

Sosiaali-, terveys- ja lastenhoitoalan työntekijöille on kysyntää lähikuukausina koko maassa. Kun yksityisiä terveydenhoito- ja hoivapalveluja tulee lisää, yritykset tarvitsevat lisää lääkäreitä ja hoitajia.

Stetoskooppi
Ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä on pulaa etenkin Etelä- ja Itä-Suomessa lähikuukausina.Eeva Kuivas / Yle

Eniten terveysalan vapaita paikkoja on tarjolla Etelä-Suomessa. Esimerkiksi ylilääkäri- ja erikoislääkäritilanne on tasapainossa vain Pirkanmaalla, kaikkialla muualla hakijoista on ammattibarometrin mukaan pulaa.

Eri alojen lukuja ei kuitenkaan voi täysin verrata toisiinsa, sillä kaikki avoimet paikat eivät tule työvoimahallinnon tietoon. Jotkut työpaikat taas saattavat näkyä tilastoissa useampaan kertaan, koska yritykset hakevat työntekijöitä useita kanavia pitkin.

Myyntiedustajille olisi tarjolla yli 10 000 työpaikkaa

Erityisopettajilla ja puheterapeuteilla työpaikkoja on jatkuvasti enemmän kuin niihin riittää hakijoita. Esimerkiksi kuulontutkijan ja puheterapeutin paikkoja on avoimena koko maassa yli 120, kun työttöminä heitä on vain 20.

Pulaa on myös esimerkiksi puhelinmyyjistä ja myyntiedustajista. Myyntiedustajien paikkoja on vapaana koko maassa yli kymmenen tuhatta, puhelinmyyjien paikkoja 2 400.

Vaasalaiset koneistajat huomio: Turun seudulla olisi töitä

Betonirakentajista ja raudoittajista on lähikuukausina pulaa Lounais-Suomessa, kipeimmin Turun seudulla.

– Alueellinen tilanne voi vaihdella hyvinkin voimakkaasti. Niin sanottujen pula-ammattien lista on kasvanut pisimmäksi Varsinais-Suomessa. Siellä on jo 42 ammattia, joihin ei tahdo löytyä tekijöitä, työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala kertoo.

Oasis of the Seas testikierroksella Itämerellä syyskuussa 2009.
STX Europen Turun telakalla rakennettu Oasis of the Seas -risteilyalus testikierroksella Itämerellä syyskuussa 2009.Royal Caribbean / EPA

Laivatilausten piristämä telakkateollisuus imee Varsinais-Suomeen hitsaajia ja koneasennuksen ammattilaisia, mutta siellä kaivattaisiin myös terveysalan ammattilaisia.

Turun seudulla etsitään seuraavan puolen vuoden aikana myös kuorma-auton kuljettajia ja koneistajia, kun taas Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa heistä on runsaasti ylitarjontaa. Koneistajista on pulaa myös Hämeessä, Kainuussa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Työnhakijat ja työpaikat eivät "löydä toisiaan"

Esimerkiksi työpaikkoja välittävästä Oikotie Työpaikat -verkkopalvelusta kerrotaan, että työpaikkailmoitusten määrä on kasvanut tänä vuonna selvästi.

Sormi osoittaa tietokoneen ruudulla olevaa koodia.
Tietotekniikan ja digitalisaation osaajia, muun muassa koodaajia ja pelintekijöitä, tarvitaan lähivuosina selvästi lisää.Daniel Naupold / EPA

Työnantajat ovat ilmoittaneet palvelussa aiempaa enemmän rakentamiseen, tietoliikenteeseen, myyntiin, tekniikkaan sekä hotelli- ja ravintola-alaan liittyviä tehtäviä.

Rakennusalan työpaikkailmoituksia on kaksi kertaa enemmän kuin viime vuoden syksyllä, IT-alan ilmoituksia kolmannes enemmän.

Työnhakijat ovat kuitenkin klikanneet palvelussa eniten ihan muiden alojen ilmoituksia; henkilöstöhallintoon, rekrytointiin, mediaan, viestintään, markkinointiin ja mainontaan liittyviä.

– Kohtaanto-ongelma on monitahoinen. Toisaalta esimerkiksi markkinoinnissa ja viestinnässä työnantajat etsivät nyt uudenlaista digitaalista ja analytiikan osaamista, joita hakijoilla ei ole. Toisaalta jotkut alat, esimerkiksi siivous tai kiinteistönhuolto, eivät kiinnosta hakijoita, markkinointi- ja viestintäjohtaja Mika Vilén Manpower-rekrytointiyhtiöstä kertoo.

Varmimmin töitä on Vilénin mielestä tulevinakin vuosina pankki- ja vakuutusalalla, liike-elämän palveluissa ja kiinteistöalalla terveydenhoitopalvelujen ohella.

– Automatiikka, robotiikka, digitalisaatio, ne ovat tulevien vuosien työllistäjiä.

Henkilö soittaa viulua.
Muusikkoja, laulajia ja säveltäjiä on liikaa työtilanteeseen nähden lähes koko maassa. Hakijoiden ja työpaikkojen määrä on tasapainossa Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa.Henrietta Hassinen / Yle

Graafikkoja ja taideammattilaisia on liikaa

Ammattibarometrin mukaan esimerkiksi yleis- ja osastosihteereitä sekä johdon sihteereitä on nyt paljon työttöminä. Heitä on työttömänä yli 13 500, kun työpaikkoja on jaettavana vain 1 100. Sihteerien töitä on jaettu organisaatioissa muille ammattiryhmille.

Suurta ylitarjontaa työmarkkinoilla on myös kuvataiteilijoista, musiikin ammattilaisista, vaatetusalan työntekijöistä, toimittajista, huonekalupuusepistä ja graafisista suunnittelijoista.

Esimerkiksi vaattureita, pukuompelijoita, turkkureita ja hatuntekijöitä on työtilanteeseen nähden liikaa koko maassa.

Kaikkosen installaatioteos Arco Madridissa helmikuussa 2014.
Kaarina Kaikkosen installaatioteos Arco Madridissa "Taivaan kosketus" helmikuussa 2014. Hannu Pakarinen / Kansallisgalleria

Tilanne on näillä aloilla vain huonontunut tänä vuonna.

Esimerkiksi yhtä kuvataiteilijan paikkaa kohti on liki 160 työtöntä työnhakijaa. Yhtä vaate-ja tuotesuunnittelijan paikkaa kohti on jo yli 120 hakijaa, kun viime vuonna samaan aikaan hakijoita oli vajaat sata.

Uutena ylitarjonta-ammattien listalle ovat nyt nousseet myös yhteiskunta- ja kulttuuritutkijat. Yhtä työpaikkaa kohti on alalla 83 työnhakijaa.