Pikkukunnan rahat vähissä – isät ja äidit polkaisivat 200 000 euron rahankeräyksen

Eteläkarjalaisen Lemin kunnan uusi kyläkoulu olisi kunnan rahapulan takia rakennettu niin pelkistetyksi, kuin se lain mukaan on mahdollista. Vanhemmat eivät jääneet toimettomiksi, vaan käynnistivät ison rahankeräysoperaation lapsia varten.

Kotimaa
Kuukanniemen uusi koulu rakenteilla
Lemin Kuukanniemen koulu valmistuu ensi kesänä.Kare Lehtonen/Yle

Eteläkarjalainen Lemin kunta päätti pitkän väännön jälkeen rakentaa läpimädän Kuukannimen koulun tilalle uuden koulun. Päättäjät laittoivat koulun hintalapun niin tiukaksi, että sillä saadaan rakennettua ja hankittua vain kaikki välttämättömät.

– Me olemme tämän rakennuksen kustannuksen kanssa hirveän tiukalla. Mitään ylimääräistä herkkua ei pystytä tekemään, tuskailee Lemin tekninen johtaja Markku Immonen.

Koulun piha muun muassa uhkasi jäädä varsin autioksi. Myös tietoteknisten laitteiden määrässä ja teknisen työn luokan varustuksessa oli toivomisen varaa.

Vanhempien keräystavoite 200 000 euroa

Kuukanniemen vanha koulu oli pari vuotta sitten pakko purkaa pahojen sisäilmaongelmien takia. Kunta ei alun perin ollut kovin innokas rakentamaan uutta koulua, mutta pitkän väännön jälkeen päätös koulun rakentamisesta tuli.

Uutta koulua Kuukanniemeen ajoivat erityisesti kuukanniemeläisten lasten vanhemmat. Koulun vanhempainyhdistys joutui ottamaan käyttöön viimeisen oljenkorren: mikäli kunta rakentaa koulun, vanhempainyhdistys lupaa omalta osaltaan tukea koulua niin paljon kuin mahdollista.

Tavoitteena vanhemmilla on kerätä 200 000 euroa. Nyt kasassa on jo 7 000 euroa, mikä on jo iso summa 750 asukkaan taajamalle. Mutta 200 000 euroa ei kuulemma ole vitsi.

– Kyllä joka tapauksessa kymmeniä tuhansia pitää saada. Aikaa 200 000 euron keräämiseen on hyvin jäljellä, kertoo Kuukanniemen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Salme Muurikka.

Rahaa on tulossa paljon lisää, uskovat vanhemmat.

Me ollaan sitä koulua vaadittu ja luvattu, että osallistumme talkoisiin

Vanhempainyhdistyksen hallituksen jäsen Saara Järvenpää

– Meillä on isoja lahjoittajia, jotka ovat luvanneet tulla mukaan. Lisäksi paikallinen yritys on luvannut antaa tietoteknisiä laitteita. Jotkut ovat lähteneet kuukausilahjoittajiksi, kertoo vanhempainyhdistyksen hallituksen jäsen Saara Järvenpää.

Koulun piha kuntoon

Kyläläiset haluavat uuden koulun koko kylän yhteiseen käyttöön. Siksi heillä on halu saada esimerkiksi koulun piha sellaiseksi, että siellä voisi viettää aikaa myös iltaisin ja kesällä.

– Keräysrahalla hankittaisiin varusteita piha-alueelle, esimerkiksi kiipeilytelineitä. Kouluun hankimme tavaroita, mitä uusi opetussuunnitelma vaatii, listaa Kuukanniemen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Salme Muurikka.

Lopullisena ajatuksena vanhempainyhdistyksenä on, että kunta ja opettajat kertovat, mitä heiltä puuttuu. Sitten hankitaan tavarat heidän esityksensä pohjalta.

Kunta tyytyväinen

Kuukanniemen koulusta tulee noin sadan oppilaan alakoulu.

– Toki kaikki tarpeellinen kouluun hankitaan, mutta keräys on hyvä lisä, sanoo Lemin sivistystoimenjohtaja Raija Leikola.

Sivistystoimenjohtaja Leikola on iloinen kaikesta avusta.

– Esimerkiksi tietotekniikan käyttäminen toteutuu sitä paremmin, mitä enemmän tietokoneita on.

Mitään pahaa Leikola ei näe siinä, että vanhemmat rahaa keräävät. Myös kunnan tekninen johtaja Markku Immonen on mielissään.

– Sehän on positiivista kansalaisaktiivisuutta, toteaa Immonen

Kuukanniemen koulun vanhempainyhdistyksen hallituksen jäsenen Saara Järvenpään mielestä nyt on heidän vuoro auttaa.

– Me ollaan sitä koulua vaadittu ja luvattu, että osallistumme talkoisiin. Kunnalta on jo iso panostus, että se koulu saatiin. Kylälle tämä iso juttu.

Kuukanniemen koulu valmistuu näillä näkymin ensi kesänä ja kouluun oppilaat pääsevät syksyllä 2017. Koulu maksaa noin 2,7 miljoonaa euroa.