1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkimus varoittaa eturistiriidasta: "Kuntatyöntekijä valtuustossa kasvattaa oman alansa menoja"

Eturistiriita voi syntyä, sillä kunnan työntekijät tekevät valtuustossa vähintäänkin epäsuorasti omia työpaikkojaan koskevia päätöksiä, huomautetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Kotimaan uutiset
Puheenjohtajan nuija.
YLE / Mika Kanerva

Kunnan omien työntekijöiden valitseminen valtuustoon kasvattaa kunnan menoja, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Yhden valtuustopaikan lisäys kunnan työntekijälle nostaa vuosittaisia menoja keskimäärin prosentin.

Tutkimuksesta selviää myös, että kunnan työntekijän toimialalla on merkitystä. Terveydenhuollon kuntatyöntekijöiden valtuustopaikat kasvattavat terveydenhuoltomenoja, mutta eivät muita. Muiden toimialojen kuntatyöntekijöiden valtuustopaikat puolestaan lisäävät muita menoja, mutta eivät terveydenhuollon.

Tutkimuksen on tehnyt Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) yhdessä Jyväskylän, Leuvenin ja Tukholman yliopistojen tutkijoiden kanssa.

Tutkimuksessa varoitetaan, että kunnan omien työntekijöiden rooli kunnanvaltuutettuina voi luoda eturistiriidan, sillä kunnan työntekijät tekevät valtuustossa ollessaan vähintäänkin epäsuorasti omia työpaikkojaan koskevia päätöksiä.

Toisaalta kuntatyöntekijät voivat myös parantaa päätöksentekoa oman alansa asiantuntemuksella.

– Olisi silti yllättävää, jos lisämenot suuntautuisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Tutkimuksemme mukaan kuntatyöntekijä kasvattaa vain oman toimialansa menoja, huomauttaa VATT:n erikoistutkija Janne Tukiainen tiedotteessa.

Kunnan työntekijät valtuutettuina eivät ole aivan pieni joukko: vuosina 1996–2012 valituissa kunnanvaltuustoissa kuntatyöntekijöiden paikkaosuus oli Suomessa keskimäärin neljännes.

Lue seuraavaksi