Tyhjentävät kuitenkin koko tilini – 7 syytä, miksi suomalaiset pitävät kynsin hampain kiinni käteisestä

Käteisellä rahalla on oma, vankka käyttäjäkuntansa. Läheskään kaikki eivät ole vanhuksia.

Kotimaa
Jaalan pankkiautomaatti.
Kyläläiset taistelivat tälle pankkiautomaatille vuoden jatkoajan Kouvolan Jaalassa.Minna Heikura / Yle

Suuri osa suomalaisista käyttää edelleen käteistä rahaa ainakin silloin tällöin. Siitä huolimatta maassa on nyt noin 200 pankkiautomaattia vähemmän kuin pari vuotta sitten.

– Harvoin kukaan kiittää, kun viemme automaatin pois. On iso kysymys, jos joudumme kajoamaan alueen viimeiseen automaattiin, kertoo Automatia Pankkiautomaatit Oy:n asiakkuuspäällikkö Jyri Marviala.

Automaattikäynnit ovat vähentyneet puolella vuosituhannen vaihteesta.

Harvoin kukaan kiittää, kun viemme automaatin pois. On iso kysymys, jos joudumme kajoamaan alueen viimeiseen.

Jyri Marviala

Toisaalta uusia automaattejakin pystytetään kauppakeskuksiin ja hypermarketteihin, joissa käyttäjäkuntaa on paljon.

Pankkiautomaatteja on poistettu pääosin alueilta, joilla niitä on useita lähekkäin.

– Yli 20 kilometrin päässä toisistaan sijaitsevien automaattien kohdalla ei katsota käyttömääriä vaan ne säilytetään valtakunnallisen kattavuuden perusteella.

Suomen sisällä pisin matka lähimmälle Otto-automaatille on Kilpisjärvellä. Lähin automaatti sijaitsee Enontekiön Hettassa. Välimatka on 173 kilometriä.

Kokosimme yhteen syyt, miksi ja millaisissa tilanteissa suomalaiset suosivat edelleen käteistä.

1. Kontrolli omasta taloudesta

Monet ajattelevat, että kontrolli omasta taloudesta säilyy parhaiten kun maksaa kaiken käteisellä. Etenkin nuoret ja opiskelijat käyttävät pankkikorttiaan paljon käteisnostoihin, kun tuloja on vähän. Siten heillä on koko ajan tiedossaan, kuinka paljon tilillä on rahaa.

Käteisellä maksaminen voi myös hillitä rahankäyttöä. Jotkut kokevat, että rahavarojen hallitseminen erityisesti yöelämässä onnistuu parhaiten käteisellä.

2. Digitaalisuuden pelko

Osa kuluttajista vierastaa ja jopa pelkää digitaalisuutta. He eivät halua pankkikorttia lainkaan eivätkä edes yritä asioida kortin kanssa. Käteisellä maksu on periaatekysymys.

Monet digitaalisuutta vierastavista ovat iäkkäitä henkilöitä, jotka ovat maksaneet laskut ja ostokset käteisellä koko ikänsä. Kun pankkikorttien ominaisuuksia on kehitetty, kynnys niiden käyttöön on noussut entisestään. Joillakin, harvoilla tosin, on käytössään jopa vanhanaikaiset pankkikirjat.

3. Tyhjentääkö joku tilini?

Jotkut välttävät pankkikortti- ja verkkomaksamista, koska pelkäävät tilinsä väärinkäyttöä. Osuuspankista muistutetaan, että käteisen rahan käsittelyssä julkisella paikalla on enemmän riskejä kuin korttiasioinnissa.

Pankin mukaan korttimaksaminen ja verkkoasiointi on turvallista, kunhan muistaa noudattaa salasanaa ja tunnuslukuja koskevia ohjeita.

4. Bussit, junat ja yllättävät tilanteet

Käteistä tarvitaan arjessa esimerkiksi parkkimaksuihin sekä juna- ja bussimaksuihin, eikä pankkikortilla voi maksaa kaikissa kioskeissa, kahviloissa tai pienissä liikkeissä.

Suuri osa suomalaisista pitää käteistä lompakossaan varautuakseen yllättäviin tilanteisiin. Pankkikorttilaitteissa voi olla vikoja tai tietoliikenneyhteydet voivat mennä poikki.

Kovin tuhtia setelinippua ei mukana kanniskella. Yleensä rahaa on lompakossa alle 50 euroa.

5. Väärät uskomukset

Usein pankkikortilla maksetaan mieluiten suuret hankinnat. Osa kuluttajista ajattelee, että pieniä ostoksia ei voi tai edes saa maksaa kortilla. Tämä on väärä luulo. Osuuspankista suositellaan, että pienetkin ostokset maksetaan kortilla – siinä säästyy aikaa ja vaivaa sekä kauppiaalta että asiakkaalta.

6. Rahan käytön opettelu

Yksi suosituimmista käteisen käyttötavoista on antaa sitä lapsille ja lapsenlapsille tasku-, viikko- tai karkkirahaksi. Vanhemmat antavat lapsilleen käteistä myös käyttörahaksi esimerkiksi kouluun ja harrastuksiin tai kaupparahaksi pieniin ostoksiin.

Säästöpankista arvioidaan, että käteinen on lyömätön väline rahan käytön opetteluun sen konkreettisuuden vuoksi.

7. Kun maksaa käteisellä, kukaan ei tunnista

Kortti- tai verkkomaksusta kirjautuu aina merkintä tilitapahtumiin. Jotkut haluavat pitää tiedot rahankäytöstään itsellään. Tämä onnistuu vain käteismaksulla.

Lähteet: Automatia Pankkiautomaatit Oy, Osuuspankki, Säästöpankin käteiskysely.