Syövän hoidon aiheuttamaa lihaskatoa voi estää lääkkeellä

Arvioiden mukaan syövän aiheuttamista kuolemista 20–30 prosenttia johtuu lihasten surkastumisesta. Surkastumisessa ihminen kuihtuu ja syövän hoito kärsii.

syövät
Mikroskooppikuva syöpäsolusta.
Mikroskooppikuva syöpäsolusta.AP Graphics Bank

Syövän hoidon aiheuttama kehon kuihtuminen voidaan estää lääkityksellä, kertoo Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen yhteistutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin syöpien hoitoon yleisesti käytetyn solusalpaajan doksorubisiinin (siirryt toiseen palveluun) vaikutusta lihaksiin.

Tutkimuksen mukaan solunsalpaajahoidot pienensivät merkittävästi lihasten kokoa ja aerobista suorituskykyä. Lihaskato pystyttiin kuitenkin pysäyttämään Helsingin yliopistossa tuotetulla lääkeaineella. Tutkimus on ensimmäisiä, jossa on tuotettu suojavaikutus syöpähoidon aiheuttamalle lihasten surkastumiselle syövän hoidon heikkenemättä.

Syöpäkuolemista jopa liki kolmannes saattaa johtua ihmisen kuihtumisesta lihasten surkastumisen seurauksena. Tutkijat arvioivat, että tulevaisuuden syöpähoidoissa pyritään ylläpitämään lihasten kokoa ja toimintakykyä, jolloin syöpää voidaan hoitaa tehokkaammin pienemmillä sivuvaikutuksilla.

Tutkimus on tehty Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen, Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ja Wihurin tutkimuslaitoksen yhteistyönä. Tutkittavina oli nuoria terveitä sekä syövästä kärsiviä hiiriä, jotka saivat solunsalpaajaa ja biologista lääkettä. Tulokset on julkaistu Scientific Reports -lehdessä.