Hyppää sisältöön

Fanitutkija: "Ikärajat hälvenevät musiikkikulttuurista" – Bieber-fanitus ei ole vain teinien juttu

Fanitutkija Janne Poikolaisen mielestä Suomessa nykyään voidaan fanittaa yli ikäkausirajojen.

Justin Bieber löi läpi alunperin Youtubessa. Tutkija Janne Poikolaisen mukaan levy-yhtiöt eivät olekaan nykyään enää niin usein portinvartijoina musiikkimaailmassa. Youtubesta nousee yhä useammin tähtiä. Kuva: JustinBieberVEVO

HELSINKI Maanantaina ja tiistaina Helsingin areena täytyy beliebereistä, eli Justin Bieber -faneista. Heidän joukossaan ei ole pelkästään lapsia tai teinejä, vaan enenevässä määrin myös nuoria aikuisia, ja aikuisia. Fanikulttuuria tutkinut Nuorisotutkimusverkoston tutkija Janne Poikolainen uskoo, että ikärajat ovatkin hälvenemässä musiikkikulttuurista. Aiemmin kun fanitus jätettiin suosiolla teini-ikään, tai vähintään osaksi nuoruutta.

– Ei ole enää olemassa selkeästi nuorisomusiikkia ja aikuisten musiikkia. Nyt voidaan fanittaa yli ikäkausirajojen, ja samoja artisteja, Poikolainen pohtii.

Poikolaisen mukaan jopa nykyinen lasten musiikki on, mikäli sanoituksia ei oteta lukuun, hyvin paljolti nuorille ja aikuisille suunnattujen musiikkigenrejen kaltaista.

– Lähtökohtaisesti pidän sitä hyvänä asiana, että kaikille on tullut mahdollisuus kuluttaa kulttuuria yli tyylirajojen. Toki erityisesti lasten kohdalla tähän liittyy myös eettisiä ja kasvatuksellisia kysymyksiä. Siinä on omat ongelmansa, että lapset kuluttavat ja ihailevat aikuisten idoleita ja tyylejä.

Poikolainen nostaa esille esimerkiksi taannoisen Sanni-gaten, jonka yhteydessä nousi kohu nimenomaan siitä, onko lasten sopivaa kuunnella aikuisille suunnattua musiikkia. Poikolainen ei toisaalta näe tätä täysin uutena ilmiönä.

– Kyllä lapsia ovat aina kiinnostaneet monenlaiset aikuisten kuluttamaan populaarikulttuuriin liittyvät ilmiöt. Netin, somen ja mobiilin kautta lapsilla on entistä parempi pääsy sen kaiken äärelle ilman vanhempien kontrollia, Poikolainen arvioi.

Bieber soi niin baareissa kuin lasten ipadeissa

Some on aiheuttanut myös sen, että fanikulttuuri tempaisee aiempaa helpommin mukaansa, sanoo Poikolainen. Verkkoon siirtyneet yhteisöt ovat entistä paremmin avoinna jokaiselle.

– Aiemmin fanikulttuuri oli vaikeammin saavutettavissa, nyt on se on käytännössä saavutettavissa jokaiselle, jolla vain on käytettävissään nettiyhteys.

Justin Bieber aloitti uransa teini-ikäisenä. Hänen ensimmäinen levynsä julkaistiin vuonna 2009, nykyään 22-vuotiaan nuoren miehen ollessa vasta 15-vuotias. Poikolaisen mukaan Bieberin musiikki on ollut alusta asti monenikäisiin vetoavaa.

– Bieberhän ei ole missään vaiheessa esittänyt esimerkiksi pelkkää lasten musiikkia, vaan hänen musiikissaan on aina ollut läsnä esimerkiksi elektronisen tanssimusiikin elementtejä. Bieberin musiikkihan on alusta asti soinut esimerkiksi baareissa.

Kuinka pitkään Bieber-ilmiö sitten kestää? Onko tyylin muututtava jossakin vaiheessa?

– Varmasti jossain määrin muutosta jo tapahtunutkin, mutta Bieberissä on niin paljon vaikutteita eri genreistä, että varsinaista suurta siirtymää tai hyppyä ei  tarvita hänen uransa jatkon kannalta. Bieberin ura voi hyvin jatkua näistä samoista lähtökohdista myös tulevaisuudessa, Poikolainen arvioi.

.
.