Hyppää sisältöön

Aleppon lelusalakuljettaja: En ole koskaan ollut näin kauhuissani kuin nyt

Aleppossa pommituksissa haavoittuneet kuolevat hitaasti, koska heillä ei ole mahdollisuutta saada hoitoa, kertoo leluja ja avustustarvikkeita Syyriaan kuljettava Rami Adham.

Tuhoja Aleppossa 25. syyskuuta. Kuva: Reuters

Suomensyyrialainen Rami Adham palasi uusimmalta avustusmatkaltaan Syyriasta Suomeen loppuviikosta. Reissu oli jo 28. kerta viiden sotavuoden aikana.

Adhamin avustusprojektit ovat herättäneet suuren kiinnostuksen. Arabikanava al-Jazeera teki Adhamista Toy Smuggler of Aleppo -nimisen videon, joka oli kerännyt yli 12 miljoonaa katselukertaa tiistain aamupäivään mennessä kanavan englanninkielisellä Facebook-sivulla. (siirryt toiseen palveluun) Määrä on al-Jazeerankin katsojaluvuissa suuri.

Nyt "lelusalakuljettajan" äänestä kuultaa kuitenkin pieni epätoivo.

– Oli raskas reissu henkisesti. Ensimmäistä kertaa neljään vuoteen en päässyt kotikaupunkiini Aleppoon, koska Aleppo oli täysin saarroksissa, Adham kertoo.

Tulitauosta huolimatta hallituksen joukkojen piirittämään Itä-Aleppoon ei ollut pääsyä.

– Meidän oli tarkoitus viedä saarrettuun Aleppoon niin paljon ruokaa kuin mahdollista. Oli luvattu, että tulitauko mahdollistaisi avustusrekat, joilla oli tarkoitus viedä tarvikkeita, mutta se ei valitettavasti onnistunut. Oli turhauttavaa olla muutaman kilometrin päässä Alepposta eikä päästy viemään niitä avustuskuljetuksia.

Rami Adham pääsi jakamaan avustustarvikkeita ja leluja Idlibin maakunnan alueella. Kuva: Rami Adhamin arkisto

Adham vei kuitenkin avustustarvikkeita Idlibin kaupunkiin ja maakuntaan sekä Aleppon maakunnan alueelle.

Aleppossa sata tuhatta lasta

Adham kertoo, että on jatkuvasti yhteydessä Aleppossa asuviin tuttaviinsa ja yhteistyökumppaneihinsa. Siviilien tilanne on erittäin surkea. Piiritetyllä alueella asuu yhä yli neljännesmiljoona ihmistä. Asukkaista yli sata tuhatta on alle 10-vuotiaita lapsia.

– Terveiset sieltä ovat erittäin surullisia, erittäin tuskallisia.

– Siellä on kaikki loppu: lasten maito, vihannekset, hedelmät, kaikki raaka-aineet. Kaikki arjessa tärkeät asiat selviytymiseen. Myös polttoaineet ovat vähissä, ja se vaikeuttaa pelastajien työtä, kun kaupunginosia pommitetaan, Adham sanoo.

Hänen mukaansa tulitauko, joka pääsääntöisesti piti, toi hetkeksi helpotusta kaupungin elämään.

– Tulitauon aikana oli ehkä pieniä ilon hetkiä. Lapset uskalsivat mennä hetkeksi kaduille.

Tulitauko päättyi verisesti, kun Aleppon maakunnassa pommitettiin 18 Syyrian Punaisen puolikuun avustusrekkaa. Iskusta on syytetty venäläisiä.

Sen jälkeen pommitukset ovat olleet vielä aiempiakin rajumpia, kun Syyrian hallituksen ja Venäjän koneet ovat moukaroineet Itä-Aleppon kaupunginosia muun muassa erittäin raskailla bunkkereiden murskaamiseen tarkoitetuilla lentopommeilla.

.

Pommien tuhoama Punaisen Puolikuun avustusrekka lähellä Aleppoa 20. syyskuuta. Kuva: Syria Civil Defence / EPA

– En ole pitkään seurannut Aleppon tilannetta näin kauhuissani ja surullisena kuin tällä hetkellä, Adham sanoo.

Lapset kuolevat sairaalan lattioille

Viime päivien pommituksissa iso osa uhreista on ollut naisia ja lapsia.

– Valitettavasti kaikkein haavoittuvaisimmat kärsivät eniten, Adham sanoo.

Itä-Aleppon useita sairaaloita on pommitettu. Saarron keskellä pelastustarvikkeita ei ole saatavissa. Myös pelastuslaitoksia on pommitettu. Adham sanoo tietävänsä ainakin kolmen tuhoutuneen täysin. Siviilien pelastaminen on lähes mahdotonta.

– Kuolleet ovat kuolleita. Mutta haavoittuneet, he kuolevat hitaasti. Siinä saarrossa ei ole sairaaloita, jotka pystyvät tarjoamaan terveyspalveluita, Adham kuvailee.

Ihmisillä ei ole todellakaan mitään mahdollisuutta päästä hoitoon. Siellä sanotaan, että jos on haavoittunut, se on kuolleen ihmisen projekti.

Kansainvälinen Save the Children -järjestö kertoi sunnuntaina, että yli puolet Aleppon sairaaloihin viedyistä haavoittuneista on lapsia. Myös järjestön mukaan siviilit kuolevat hoidon puutteessa täpötäysien sairaaloiden lattioille.

– Ihmisillä ei ole todellakaan mitään mahdollisuutta päästä hoitoon. Siellä sanotaan, että jos on haavoittunut, se on kuolleen ihmisen projekti.

Vesi poikki, kaivot saastuneet

Siviilien kurjuutta lisää vielä vedenjakelun katkeaminen.

– Vedenjakeluun isku Scud-ohjus. Se teki aikamoisen kuopan, 10–12 metriä leveän ja viisi metriä syvän. Kaikki isot vesiputket katkesivat ja vettä vuoti niin paljon, että koko alue oli ihan järvi. Se katkaisi kokonaan Aleppon vedenjuoksun, Adham kuvaa.

– Lisäksi kaivovedet ovat saastuneet jatkuvista tynnyripommeista, niihin on sekoittunut viemärivettä, ja se on vaarallista juoda. Aleppossa on todellinen humanitaarinen katastrofi luvassa, kun vettä ei ole saatavilla.

"Mitkään sanat eivät kuvaa surua"

Rami Adham osaa hyvin kuvata aleppolaisten tuntoja entisenä kaupunkilaisena.

– Heistä tuntuu hylätyiltä, he ovat epätoivoisia. Mitkään sanat eivät pysty kuvailemaan sitä surua ja kipua, missä tilanteessa syyrialaiset ihmiset elävät hetki hetkeltä, varsinkin Aleppossa.

Adhamin mukaan aleppolaiset tuntevat olevansa unohdettuja.

– Ihmisistä tuntuu, että koko maailma haluaa tuhota Aleppon ja sen, mitä siitä on vielä jäljellä. Paikalliset ihmettevät sitä, kuinka koko maailma haluaa taistella Isistä vastaan, mutta Isisin alueita ei pommiteta. Vain Aleppoa pommitetaan, eikä meillä ole Isistä täällä eikä al-Qaidaa, Adham huomauttaa. 

Aleppossa puhutaan jo kansanmurhasta.

– Ihmiset kysyvät, miksi meidät halutaan eroon, miksi meidät halutaan tappaa systemaattisesti koko kansainvälisen yhteisön silmien edessä, eikä kukaan tee yhtään mitään.

Rami Adham muistuttaa, että aleppolaisia tapetaan joka päivä yli sata ihmistä.

Uutista päivitetty 27.9.2016 kello 10.40: päivitetty videon katsojaluku.

.
.