Saimaannorppa ei ole enää yksinäinen – ensimmäiset viitteet norppien laumoittumisesta havaittu Saimaalla

Saimaalla on havaittu jo 4 - 5 norpan ryhmiä. Saimaannorppia on nyt enemmän kuin koskaan kannan kartoitushistoriassa. Jopa norpan uhanalaisuusluokitusta on lievennetty.

Kotimaa
Norppa kivellä.
Juha Taskinen / SLL

Saimaannorpan kannan kasvu on tuonut Saimaalle uusia ilmiöitä. Havaintoja norppien laumoittumisen viitteistä on jo tehty useita.

– Tämä on aavistus muutoksen suuntaan. Etelä-Saimaalla, Haukivedellä ja Pihlajavedellä on havaitut norpparyhmät ovat tuollaisia neljän, viiden saimaannorpan ryhmiä. Se on jo lauman alku, Metsähallituksen ylitarkastaja, norppatutkija Tero Sipilä kertoo.

Havainnot ryhmistä ajoittuvat viimeisen viiden vuoden ajalle, jolloin norppakanta on ollut jo yli 300. Tänä vuonna norppien ryhmiä on nyt havaittu Haukivedellä myös syksyllä, joten kyseessä ei ole pelkkä kevään ilmiö.

Saimaannorppa ei olekaan erakko vaan sosiaalinen laumaeläin

Norppa on luontaisesti laumaeläin. Esimerkiksi saimaannorppaa runsaslukuisempi laatokannorppa elää tyypillisesti 20 - 30 norpan laumassa. Saimaannorppakaan ei ole luontaisesti erakko.

– Ei missään tapauksessa, se on ollut vain sellainen elävä legenda hiljaisesta erakosta, Sipilä puuskahtaa.

Sipilän mukaan norppa on sosiaalinen eläin, joka ääntelee paljon. Ihmisiltä monet norpan koiramaiset ulvaisut ja valasmaiset klik-äänet jäävät kuulematta.

– Saimaannorppa ääntelee lähinnä veden alla ja osin sellaisilla taajuuksilla, ettei ihmiskorva edes kuule niitä.

Norpan uhanalaisuusluokitus lieveni – edelleen erittäin uhanalainen

Norppien kantaa alettiin seurata 35 vuotta sitten. Norppakanta on koko 2000-luvun hitaasti kasvanut ja norppia on Saimaalla nyt enemmän kuin koskaan koko seurantahistorian aikana. Tänä vuonna norppien lukumäärä oli talvilaskennassa 360.

– Tää on ihan selkeä ennätys mikä meillä on, Sipilä kertoo.

Tänä vuonna syntyi ennätykselliset 86 kuuttia. Se on Suomen ennätys. Viime vuonna määrä oli 71, sekin oli ennätys. Edeltävinä vuosina syntyneiden kuuttien määrä on pyörinyt 60 tasolla.

Saimaannorppa ei ole enää äärimmäisen uhanalainen vaan on noussut uhanalaisuusasteikolla asteikolla seuraavalle portaalle. Edelleen saimaannorppa on kuitenkin erittäin uhanalainen. Norppakannan kehityksen selityksenä Sipilä pitää onnistunutta suojelutyötä ja ihmisten asennemuutosta.

– Ei saimaannorppa vieläkään turvassa ole, mutta ihmisten asenteissa on tapahtunut kyllä hurja muutos: nykyisin 80 prosenttia suomalaisista on saimaannorpan suojelemisen kannalla. Enää norppavihaa ei ole.