1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Toppilansalmeen nousee tuhannen asukkaan asuinalue – maansiirtotyöt halvaannuttavat läheisen frisbeegolf-radan

Mikäli Meri-Toppilan radalle ei rakenneta korvaavia väyliä, voidaan isojen kisojen järjestäminen Oulun Frisbeeseuran puheenjohtajan mukaan unohtaa.

Toppilansalmen uusi asuinalue rakentuu satama-alueen välittömään läheisyyteen. Kuva: Oulun kaupunki

Oulun Toppilansalmen rannalle nousee lähivuosina noin tuhannen asukkaan uusi asuinalue nimeltään Ranta-Toppila. Alueen katuverkoston ja kunnallistekniikan rakentaminen ovat alkamassa jo kuluvana syksynä.

Oulun kaupungin asemakaava-arkkitehti Timo Lajusen mukaan suunnittelun lähtökohtana on ollut suomalainen puukaupunkiperinne.

– Alue on mittakaavallisesti inhimillinen ja pieni, keskimääräiseltä kerrosluvultaan kaksikerroksista aluetta.

Myös satama-altaan ääreen rakennetaan kaupunkipientalojen rivistö.

– Nekin ovat yksi- ja kaksikerroksisia tervattuja tai punamultaisia asuntoja, jotka muistuttavat varmaan jollain lailla esimerkiksi Oulun torilla olevaa aittarivistöä, Lajunen kuvailee.

Frisbeekisojen järjestäminen loppuu?

Vaikka alue näyttää asemakaavassa pieneltä, sen rakentamiseen liittyvät maansiirtotyöt vaikuttavat merkittävästi lähialueen ympäristöön. Maata läjitetään Meri-Toppilan puistoalueelle, jonne on tarkoitus rakentaa uusi maisemakumpu.

Läjitykset tulevat aiheuttamaan harmia etenkin frisbeegolf-harrastajille Meri-Toppilan frisbeegolf-radalla, jossa järjestettiin heinäkuun lopussa frisbeegolfin EM-kisat.

Rata supistuisi lähinnä koululais- ja harjoittelukäyttöön.

Kajsa Wickström

– Läjityksen aikana Meri-Toppilan rata on vajavainen. Tällä hetkellä näyttää että meillä olisi kaksitoista väylää, harmittelee Oulun Frisbeeseuran puheenjohtaja Kajsa Wickström.

Mikäli korvaavia väyliä ei tehdä, voidaan isompien kisojen järjestäminen Wickströmin mukaan unohtaa Meri-Toppilan radalla.

– Täällä ei voi järjestää isompaa kilpailua eikä viikkokisoja. Rata supistuisi lähinnä koululais- ja harjoittelukäyttöön.