Tämän päivän huumevalistukseen ei kuulu jyrähtely 70-luvun tapaan

Asiantuntijan mukaan nuorten kanssa pitäisi puhua kannabiksesta mahdollisimman varhain ja erillisenä muusta valistuksesta.

kannabis
Kannabiskasvi.
Kannabiskasvi.Yle

Viime aikoina kannabisasiantuntijana Suomea kiertänyt Ehyt ry:n Kim Kannussaari peräänkuuluttaa keskustelevaa ilmapiiriä huumevalistuksessa.

– Ei sillä 70-luvun kasvatuksella, että se tappaa heti, vaan keskustellen. Kun puhutaan, miksi sitä käytetään ja mitä sillä saadaan, niin siinä voi tuoda omaakin näkökulmaa esille, Kannussaari muistuttaa.

Torniossa maanantaina vierailleen Kannussaaren mukaan erityisen tärkeää nuortenkin kanssa jutellessa on muistaa kunnioittava sävy.

Karkeasti sanottuna asenteet ovat muuttuneet myönteisempään suuntaan.

Kim Kannussaari

– Vaikka toisen valinnat olisivatkin erilaiset kuin mitä itse tekisi, niin toista kunnioittavaan sävyyn pitäisi pystyä keskustelemaan.

Valistus pitäisi aloittaa varhain

Ehkäisevä päihdetyö myös huumeiden osalta tulisi Kannussaaren mukaan aloittaa mahdollisimman varhain.

– Viimeistään yläkoulun seiska-kasiluokille pitäisi olla ihan nimenomaisesti kannabikseen keskittyvää valistusta.

Kannussaaren mukaan kannabis on netin ja kotikasvatuksen vuoksi yhtä helposti tai vaikeasti saatavaa missä päin Suomea tahansa.

Osa nuorista suhtautuu kannabikseen yhtä ehdottomasti kuin muihinkin huumeisiin, mutta Kannussaaren mukaan osalla nuorista asenteet kannabista kohtaan ovat tulleet jopa aiempaa myönteisemmiksi.

– Karkeasti sanottuna asenteet ovat muuttuneet myönteisempään suuntaan, mutta nuorilla se asennemuutos ei ole siirtynyt vielä käyttöön asti, sillä nuorilla kannabiksen käyttö ei ole mitenkään räjähdysmäisesti kasvanut, vaan päinvastoin kehittyminen on ollut varsin maltillista.

Miesten ja nuorten suosiossa

Kannussaaren määritelmä tyypillisimmästä kannabiksen käyttäjästä ei katso yhteiskunnallista asemaa, mutta käyttäjä on useammin mies kuin nainen ja useammin nuori kuin vanha. Ehyt ry on pitänyt nuorten parissa työskenteleville koulutustilaisuuksia jo viime syksystä.

Kannussaari sanoo tilaisuuksien muodostuneen varsin hedelmällisiksi keskusteluiksi, joista parhaimmillaan jää käytännön työkaluja arkeen.

– Jos joku vaikka väittää, että kannabis on terveellisempää kuin alkoholi, niin miten siiihen väitteeseen voi vastata, antaa Kannussaari esimerkin.

Mitä mieltä kannabisasiantuntija on mielipiteet jakavasta huumeesta, jonka laillistamista on Suomessakin isoon ääneen vaadittu? Onko se luonnon yrtti ja lääkekasvi vai koukuttava huume?

– Totuus löytyy jostain sieltä väliltä. Kyllähän kannabista käytetään lääkkeenä, mutta suurin osa Suomessa käyttää sitä päihteenä. Pyrin sille kauniille harmaalle alueelle, ettei oltaisi niin mustavalkoisia aina.