Kunnat pienentävät valtuustojaan – Politiikan tutkija: Suuri vaikutus pieniin puolueisiin

Kun pienten puolueiden valtuustopaikat vähenevät tai jopa katoavat, vallan väheneminen kertautuu kaikkialla kunnan hallinnossa.

kuntapolitiikka
Nuijalla kopautetaan pöytää.
Yle

Valtuustojen koon pienentämisellä voi olla suuret vaikutukset erityisesti pieniin puolueisiin, arvioi politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta.

Kun pienten puolueiden valtuustopaikkojen määrä vähenee tai puolueet jopa menettävät kaikki valtuustopaikkansa, vallan väheneminen kertautuu kaikkialla kunnan hallinnossa.

– Pienet puolueet saavat vähemmän lautakuntapaikkoja ja vähemmän hallituspaikkoja. Muutos saattaa johtaa pienten puolueiden näkökulmasta paljon suurempaan vallan menetykseen kuin mitä ensi kuulemalta ajattelisi, Railo sanoo.

Kunnat pienentävät valtuustojaan

Vuoden 2016 alussa kunnanvaltuutettuja oli Suomessa yhteensä lähes 10 000. Keskimäärin kunnassa oli 32 valtuutettua. Monet kunnat ovat kuitenkin viime aikoina pienentäneet valtuustojaan tai ainakin kaavailleet valtuustopaikkojen määrän vähentämistä.

Uuden kuntalain mukaan kunnalla on mahdollisuus itse päättää valtuustonsa koosta. Kunnan asukasluku asettaa valtuutetuille vain vähimmäismäärän, kun aikaisemmin valtuutettujen lukumäärä oli suoraan sidottu kunnan asukasmäärään.

Kuntaliitoksissa yhdistyneet kunnat ovat jo kuitenkin aikaisemminkin voineet sopia, että valtuutettuja valitaan enemmän kuin kuntalain mukaan olisi mahdollista.

Tällainen laajennettu valtuustokoko on ollut käytössä muun muassa Maskussa, johon liittyivät vuonna 2009 Askainen ja Lemu. Nyt Maskun kunnanhallitus ehdottaa valtuustolle, että valtuustopaikkojen määrää vähennettäisiin 43:sta 27:ään. Valtuutettujen määrä pienenisi runsaalla kolmanneksella.

– Tämä kuulostaa rajulta pudotukselta. Kunnilla on tietysti kova paine vähentää valtuustopaikkojen määriä, jotta työskentely saadaan sujuvaksi ja pieniä taloudellisia säästöjä sen mukana, Erkka Railo kommentoi.

Kun pienet kunnat yhdistyvät niitä selvästi isompaan kuntaan, käy tyypillisesti niin, että yhdistyneistä kunnista suurin hallitsee uuden, muodostuneen kunnan politiikkaa.

– Kunnan pitäisi kuitenkin pitää huolta siitä, että päätöksentekoon osallistuvat ihmiset kokisivat toiminnan olevan reilua ja mahdollisimman monet äänet pääsisivät mukaan keskusteluun, Railo analysoi.