1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

VT 8:n levähdysalueet täyttyvät roskista – sotku näkyy erityisesti Porin pohjoispuolella

Metsässä makaavat sohvat, jääkaapit ja pölynimurit eivät näy ohiajaviin autoihin, ellei osaa tarkkaan katsoa. Roskaajat ovat nähneet vaivaa omien kaatopaikkojensa perustamisessa.

Pori
roskia metsässä
Katja Halinen / Yle

Porista pohjoiseen asuvilla on pitkä matka kaatopaikalle. Ehkä siitä syystä jotkut ovat perustaneet laittomia kaatopaikkoja metsikköön. Taustalla voi olla myös tarve säästää kaatopaikkamaksuissa. Pelkästään vaivan säästämisestä tuskin on kyse, sillä ränsistyneitä huonekaluja on jaksettu raahata kymmeniä metrejä ohikulkijoiden katseilta piiloon.

Esimerkiksi VT 8:lla Söörmarkun lähellä on tällainen omatekoinen kaatopaikka.

– Levähdysalueen reunat ovat täynnä roskaa. Ne näkyvät, kun vähän jalkautuu metsään, kertoo Varsinais-Suomen ely-keskuksen aluevastaava Pekka Hautaviita.

Ongelma ei koske pelkästään kyseistä levähdysaluetta, mutta se kuuluu pahimpaan alueeseen.

– Sillä suunnalla ei juuri ole kunnallista jätehuoltoa. Lähin kaatopaikka on Luvialla. Jostain syystä joku näkee viisaammaksi kantaa jätteensä metsään ja jättää ne sinne, Hautaviita toteaa.

Metsiin on jätetty muun muassa jääkaappeja, pesukoneita, imureita, sohvia ja läjäpäin kodin muuta jätettä.

Jätesäiliötkään eivät riittäneet

Roskaajien välinpitämättömyys on johtanut myös siihen, että levähdyspaikoilla aikoinaan olleet jätesäiliöt on poistettu käytöstä.

– Ne oli tarkoitettu fiksuille tienkäyttäjille, mutta nyt niistäkin on muotoutunut kaatopaikkoja. Siksi suurin osa on poistettu ja niitä on jäljellä vain yksittäisissä paikoissa, Pekka Hautaviita kertoo.

Jos tekijää ei saada kiinni, jää vahinko metsänomistajan vastuulle. Roskaajalle puolestaan on luvassa sakkoja, jos niille löytyy oikea osoite.

Lue seuraavaksi