1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Clinton–Trump-väittely on jopa suositumpi kuin jenkkifutiksen loppuottelu

Myös vaaliväittely on suurta show´ta Yhdysvalloissa. Vetoakin voi lyödä vaikkapa Hillary Clintonin jakun väristä.

Ulkomaat
Donald Trump ja Hillary Clinton.
Trumpin ja Clintonin vaaliväittelystä ennustetaan jopa maan historian katsotuinta suoraa tv-ohjelmaa. Michael Reynolds ja Shawn Thew / EPA

Hillary Clintonin ja Donald Trumpin ensimmäisen vaaliväittelyn odotetaan nousevan yhdeksi kaikkien aikojen katsotuimmista suoratelevisioinneista Yhdysvaltain historiassa.

New Yorkista lähetettävän ohjelman ennustetaan saavan yli 100 miljoonaa katsojaa. Se kilpailee samassa sarjassa kuin yhdysvaltalaisille niin tärkeä amerikkalainen jalkapallo: viime vuonna Super Bowl -loppuottelua katsoi suorana 114 miljoonaa amerikkalaista. Myös Yle näyttää väittelyn suorana klo 4 alkaen.

Vihantunteita herättävät ehdokkaat

Neljä vuotta sitten Barack Obaman ja Mitt Romneyn ensimmäistä vaaliväittelyä seurasi runsaat 67 miljoonaa ihmistä.

Ensi väittelyssä on aina ollut paljon pelissä. Mutta tällä kertaa asetelma on tavallistakin räjähdysherkempi. Vastakkain on kaksi Yhdysvaltain ehkä vihatuinta poliitikkoa.

Clintonin odotetaan pysyvän asialinjalla ja tuovan samalla piilossa pitämäänsä inhimillistä puoltaan esiin.

Trumpin taas odotetaan olevan oma räävitön itsensä – mutta hänen ennustetaan heittävän peliin myös asiaosaamista ja presidentillisyyttä.

"Billin rakastajatar väittelyn yleisöön"

Mutta väittelyn alla ei puhuta pelkistä asiakysymyksistä.

Donald Trump tviittasi, että hän saattaa kutsua Bill Clintonin entisen rakastajattaren Gennifer Flowersin vaaliväittelyn yleisöön.

Trumpin ilmoitus oli vastaveto Clintonin kampanjalle. Clintonin leiri vihjasi pyytävänsä yleisön joukkoon miljardöörin ja Dallas Mavericks -seuran omistajan Mark Cubanin.

Flowers valmis tulemaan paikalle

Cubania voi pitää Trumpin vihamiehenä. Hän on nimittänyt Trumpia valehtelijaksi ja kyseenalaistanut sen, että Trump olisi miljardööri.

Hillary Clintonin puolisolla, ex-presidentti Bill Clintonilla puolestaan oli salasuhde malli Gennifer Flowersin kanssa 1980-luvulla.

Flowers on jo ehtinyt kommentoida Trumpin tviittiä: hän sanoo tulevansa mielihyvin vaaliväittelyn yleisöön, mieluiten eturiviin.

Vetoa voi lyödä vaikka solmion väristä

Vaaliväittely innostaa myös vedonlyöntitoimistoja. Likimain kaikesta mahdollisesta voi lyödä vetoa: suosittu kohde on muun muassa, minkäväristä jakkua Hillary Clinton käyttää (sinisellä ja valkoisella pienet kertoimet, punaisella ja ruskealla suuret).

Voi lyödä vetoa myös siitä, minkävärinen solmio Trumpilla on yllään. Sinistä pidetään todennäköisenä valintana – ja sen vuoksi esimerkiksi veikkaamalla keltaista voittaisi selvästi enemmän.

Voi myös lyödä vetoa siitä, sanooko Trump sanayhdistelmän ”kiero Hillary”. Tai antavatko ehdokkaat poskipusut toisilleen väittelyn alkajaisiksi.

Clinton päntännyt, Trump luottaa vaistoonsa

Hillary Clinton ottaa väittelyn vakavasti. Hän on käytännössä uhrannut neljä kampanjapäivää vaaliväittelyn harjoituksiin.

– Monien naisten tapaan minulla on taipumus valmistautua liiankin perusteellisesti. Hikoilen yksityiskohtia läpi, Clinton on tunnustanut.

Donald Trumpin puolestaan kerrotaan toimineen päinvastoin. Hän on vältellyt klassisia vaaliväittelyiden preppauksia ja päättänyt sen sijaan luottaa vaistoihinsa.

Kehonkielikin ratkaisee paljon

Yhdysvaltalainen media on heittänyt esiin monia esiintymiseen ja edustavuuteen liittyviä kysymyksiä.

Onko Clintonin hymy liian teennäinen? Käyttääkö Trump huonosti istuvia pukuja?

Kehonkieli kertoo paljon, väitetään. Saat vankan arvauksen tulevasta presidentistä, kun käännät äänen pois ja seuraat esiintymisen vakuuttavuutta, kuuluu yksi arvio. Asiakysymysten ohella myös tyyli ratkaisee.

Trumpin pitää hillitä itsensä – ja Clintonin vaikuttaa vähemmän robottimaiselta, on yksi kiteytys amerikkalaismedian arvioista.

Onko sinulla kysyttävää USA:n vaaleihin liittyen? Voit jättää kysymyksesi tällä lomakkeella.

Lue seuraavaksi