1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin pakolaislaivakiista ratkaistaan käräjillä – omistaja perää 250 miljoonan kruunun saatavia

Maahanmuuttovirasto irtisanoi aluksen vuokrasopimuksen heinäkuussa, mutta aluksen omistaja ei ole hyväksynyt sitä.

Ulkomaat
Ruotsin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Pakolaisten majoittamiseen tarkoitetun Ocean Gala -laivan omistaja on haastanut Ruotsin maahanmuuttoviraston käräjäoikeuteen, kertoo sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun). Norjalaisyhtiö Floating Accommodations vaatii virastolta 250 miljoonan kruunun eli noin 26 miljoonan euron vuokrasaatavia.

Ruotsin maahanmuuttovirasto allekirjoitti sopimuksen aluksen vuokraamisesta vuoden alussa. Sitä oli määrä käyttää turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.

Maahanmuuttovirasto irtisanoi vuokrasopimuksen heinäkuun alussa, koska se ei viraston mielestä täyttänyt vaatimuksia turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.

Norjalaisyhtiö ei ole hyväksynyt irtisanomista, vaan pitää kiinni alkuperäisestä vuokrasopimuksesta. Sopimuksen mukaan aluksen vuokra on 5,6 miljoonaa kruunua eli 600 000 euroa viikossa.

Floating Accomodationsin haastehakemuksen mukaan maahanmuuttovirasto on syyllistynyt sopimusrikkomukseen, ja se on siksi korvausvelvollinen yhtiölle. Aftonbladet ei ole saanut yhtiöltä tai maahanmuuttovirastolta kommentteja asiaan.

Ocean Gala on ollut ankkuroituna Utansjön satamaan Härnösandin lähellä kesäkuun puolivälistä lähtien.

Lue seuraavaksi