1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kukkasipulit

Miljoona kukkaa juhlii satavuotiasta Suomea – kasvata lukumäärää istuttamalla omat sinivalkoiset kukat

Ensimmäiset Suomi 100 -juhlavuoden kukkasipulit istutettiin maanantaina Kaunialan sairaalan pihalle.

Ensimmäiset liki kolmetuhatta sipulia kylvettiin maanantaina puoliltapäivin Kaunialan sairaalan pihalle Kauniaisiin talkoovoimin.
Syyskylvön lyhyt oppimäärä

Miljoona, miljoona, miljoona ruusua!

Ei vaan tulppaaneja, narsisseja, krookuksia, erilaisia liljoja – ja niitä kaikkia tuhatmäärin sekä enemmän. Tarkkaa lukua kukaan ei vielä tiedä, mutta lähempänä miljoona se on.

Niin monta kukkaa Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien vihertoimet istuttavat tänä syksynä. Syynä poikkeukselliselle kukkaloistolle on Suomi 100-juhlavuosi.

– Kukilla juhliminen on näyttävää ja sieltä löytyy hienot sini-valkoiset värit. Kukat myös ilahduttavat kaikkia pääkaupunkiseudun asukkaita, perustelee vihersuunnittelija Kirsti Oksanen Helsingin kaupungilta.

Ensimmäiset liki kolmetuhatta sipulia istutettiin maanantaina puoliltapäivin Kaunialan sairaalan pihalle Kauniaisiin talkoovoimin.

Paikalle saapui myös tulppaanien kotimaan Hollannin suurlähettiläs Cees Bansema, joka istutti ensimmäisen sipulin sairaalan pihamaalle.

– Suurin osa näistä sipuleista, ellei jopa ihan kaikki, ovat Hollannista peräisin, Bansema sanoi puheessaan.

Suurlähettiläs lisäsi, ettei keksi parempaa paikkaa aloittaa juhlavuoden juhlakukkien istuttamisurakkaa kuin kuntoutussairaala, jossa hoidetaan yhä myös Suomen itsenäisyyden puolesta taistelleita veteraaneja.

Istuta nyt, ihastele keväällä

Istutustalkoita jatketaan lähiviikkoina eri puolilla pääkaupunkiseutua. Suururakkaan otetaan myös avuksi erityinen istutuskone.

Oksanen sanoo, että juuri nyt on erinomainen hetki istuttaa kukkasipulit myös kotipuutarhoissa, eikä vielä ole edes kiire.

– Pääkaupunkiseudulla sipulit voi istuttaa vielä marraskuussakin ennen yöpakkasia. Silloin saadaan vielä kaunis kukkaloisto kevääksi.

Vastoin yleistä luuloa, kukkasipulin voi Oksasen mukaan istuttaa maahan oikeastaan miten päin vain.

– Verso hakeutuu aina kohti maanpintaa eli kasvi kiepauttaa itse itsensä oikeinpäin.

Maltti kuitenkin maksaa kotipuutarhurille vaivan:

– Jos sipulit istuttaa kaikki juuri alaspäin, saa aikaan tasaisesti kasvavan rivin. Koneellisesti istuttaessa sipulit menevät miten sattuu ja keväällä vasta näkee, miten meni.

Jonkin aikaa satavuotiskukkia joudutaan odottamaan. Ensimmäiset sipulikukat lumikellot puskevat juhlimaan satavuotiasta itsenäisyyttä kun lumi sulaa huhtikuussa ja viimeiset sipulikukat kukkivat kesäkuun alussa.

– Näyttävin kukkaloisto osuu touko-kesäkuulle. Yritys on kova, mutta ei pääkaupunkiseudusta ole silti ihan Amsterdamin haastajaksi, Oksanen nauraa.