Suomen hyttysistä löytyi uusi virus – Ilomantsin Möhkön kanta tarttuu myös ihmiseen

Juuri tarkastettu väitöskirja esittelee Chatanga viruksen Möhkön kannan. Hyttysen kantama virus voi äityä ihmiseen tarttuessaan flunssan kaltaiseksi kuumetaudiksi.

Kotimaa
Koitajoki kesällä.
Näkymä Ilomantsin Möhköstä, jonka mukaan uusi virus on saanut nimensä. YLE / Heikki Haapalainen

Perjantaina Helsingin yliopistossa tarkastettu tutkija Niina Putkurin väitöskirja esitteli Suomessa uuden hyttysvälitteisen viruksen. Virus löytyi hyttysistä, joita oli kerätty vuosina 2007 ja 2008 Ilomantsista ja Sotkamosta.

Uusi virus ristittiin Chatanga viruksen Möhkön kannaksi. Ilomantsilaisen pikkukylän nimeä kantavan viruksen lähisukulainen löytyy Venäjältä. Tällainen löytö on tutkijalle harvinaista herkkua.

Totta kai ajattelee myös niitä potilaita, kenellä se tauti voi olla.

Niina Putkuri

– Onhan se tietyllä tavalla juhlallinen hetki, että löytää jotakin oikeasti uutta. Mutta on siinä se kolikon kääntöpuoli. Totta kai ajattelee myös niitä potilaita, kenellä se tauti voi olla, toteaa tuore tohtori Niina Putkuri.

Valtaosalle ihmisistä virus ei aiheuta oireita. Toisille puolestaan voi tulla flunssaa muistuttava kuumetauti, jonka yhteydessä voi esiintyä päänsärkyä ja pahoinvointia.

Uuden viruksen levinneisyys ei vielä tiedossa

Tutkijat tulivat Ilomantsiin sieltä jo vuosikymmeniä sitten löydetyn Pogostan taudin vuoksi. Tuntuukin ihmeelliseltä, että jälleen juuri itärajan hyttysistä löytyi uusi viruskanta.

– On vaikea sanoa, onko se sattumaa, vai onko siellä Pohjois-Karjalassa viruksille sellaisia isäntäeläimiä, joiden välityksellä viruskierto säilyy. Vai onko alueella tehty enemmän hyttystutkimusta, ja siksi näitä löytyy, aprikoi tutkija Niina Putkuri.

Nyt on suurempia hyttystutkimuksia varmuudella tulossa Suomessakin.

Niina Putkuri

Putkurin mukaan Chatanga viruksen Möhkön kannan todellista levinneisyyttä ei tällä hetkellä tiedetä. Asia tullaan kuitenkin vielä selvittämään.

Maailmalta tuttu on vaikeita kehityshäiriöitä aiheuttava, hyttysten välittämä zika virus. Niina Putkurin mukaan olisi hyvin epätodennäköistä, että Suomessa hyttyset kantaisivat yhtä vakavaa virusta, ihmisissä ei yksinkertaisesti ole näkyvissä sellaisia merkkejä.

Tutkimusaihe tulee joka tapauksessa olemaan esillä jatkossakin.

– Nyt on suurempia hyttystutkimuksia varmuudella tulossa Suomessakin ja saamme parempaa tietoa hyttysten levittämistä viruksista, toteaa Niina Putkuri.