Hyppää sisältöön

Justin Bieberin suomalaisfanit eivät piittaa pahan pojan maineesta: "Se antaa meille kaikkensa ja me annetaan kaikkemme sille!"

Kanadalaispoppari Justin Bieberin suomalaisfanien kuumeinen odotus palkitaan viimein maanantai- ja tiistai-iltojen konserteilla Helsingissä. Uskollisimmat belieberit viettivät jopa yötä keikkapaikalla varmistaakseen pääsyn lavan eteen, mahdollisimman lähelle popin prinssiä.

Jenni Kiveliö (vas.) ja Tea Laine tulivat jo yöllä keikkapaikalle. Kuva: Jouni Immonen/Yle

Kolmen aikaan iltapäivällä Helsinki Areenan ovien edessä on unelias tunnelma. Osa kovan luokan Justin Bieber -faneista on viettänyt koko edellisen yön asfalttikentällä, eikä nukkumisesta ole oikein tullut mitään. Vaasasta asti Bieberin keikalle reissannut Jenni Kiveliö oli ajatellut olla kaverilla yötä, mutta ei vain malttanut: pelipaikalle oli päästävä.

– Mun piti tulla aamulla kuudelta, mutta kun kuulin, että täällä on jo jotain ihmisiä, niin pakkohan tänne oli tulla. Mä en ollut kovin hyvin varustautunut. Mulla oli vaan pieni viltti, niin mä palelin aika pahasti ja nukuin vaan kaksi tuntia, mutta se on worthiä, sen arvoista, Kiveliö nauraa.

Tea Laine malttoi kolmeen asti yöllä, sitten hänkin tuli varmistamaan paikkansa permantokatsomon eturivissä.

– Kun mä kuulin näistä konserteista, niin totta kai oli pakko heti saada lippu molemmille illoille. Piti tulla ajoissa, kun se houkutus, että pääsee Justinin lähelle, ihan eteen, on vaan niin suuri.

20-vuotias Laine on fanittanut Bieberiä vuosikaudet. Kolmen vuoden takaisen Helsingin-keikan jälkeen hän on itsekin järjestänyt miittejä, eli beliebereiden tapaamisia ja on aktiivinen ryhmän Facebook-yhteisössä. Fanien perhe on melkein yhtä tärkeä juttu, kuin Bieber ja hänen musiikkinsa.

– Se on ihan omanlaisensa juttu, täällä on ihan uskomaton yhteishenki! Kaikki on mukavia toisilleen ja oman paikan voi jättää rauhassa jonossa, kun muut vahtii sitä ja sun tavaroita.

Väsyneitä beliebereitä Helsinki Areenan jonossa maanantaina iltapäivällä. Kuva: Jouni Immonen / Yle

"Aidot belieberit eivät pelkää homoleimaa"

Belieberit ovat ylpeitä maailmanlaajuisesta perheestään. Selman Yildizaydin, 20, suorastaan liikuttuu siitä puhuessaan. Puhe tosin katkeaa tämän tästä, sillä tuttuja tulee jatkuvalla syötöllä moikkaamaan ja halaamaan.

– Justinin fanijoukko oli eka, joka sai oman nimen, belieberit, muut on tulleet perässä. Me oltiin ekoja, me ollaan isoin perhe, eikä tää perhe ikinä kaadu. Mä oon saanut tästä porukasta niin paljon rakkaita ihmisiä, rakkaita ystäviä.

Justin Bieber on tunnettu erityisesti teinityttöjen idolina, mutta fanikunta on selvästi varttunut lapsitähden aikuistumisen myötä. Mukana on koko ajan enemmän myös poikia ja nuoria miehiä. Yildizaydinin mielestä on hieno juttu, että Bieberin uusin levy on sulattanut myös kriitikoiden sydämet ja tähti saa uutta yleisöä. Belieberit ovat kuitenkin aina ja ikuisesti hänen mielestään eri asemassa.

– Poikia on nyt mukana enemmän, koska kuka nyt voisi olla rakastamatta esimerkiksi biisiä Sorry? Ennen pojat ei oo tullu mukaan, kun ne on pelänneet, että ne leimataan homoiksi, tai sitten pojat on väittäneet olevansa beliebereitä, että ne saisivat tyttöjä. Oikeat belieberit ei piittaa mistään homopuheista, me ollaan vannoutuneita faneja, ja ollaan mukana ylä- ja alamäissä.

Selman Yildizaydinille belieberit ovat ihana, suuri perhe. Kuva: Sanna Vilkman/Yle

Perhe pysyy uskollisena pahalle pojalle

Beliebereiden ja laulajan välinen suhde on ihmeellisesti välttynyt kovilta kolhuilta, vaikka Bieber on koetellut sitä viime vuosina huolella. Hän hankki lyhyessä ajassa pahan pojan maineen muun muassa sotkemalla naapurinsa talon kananmunilla, sylkemällä fanien päälle, käymällä käsiksi autokuskeihin ja valokuvaajiin, ajamalla kännissä ja virtsaamalla siivoojan ämpäriin.

Pikkujuttuja ja kasvukipuja, beliebereiden mielestä. Uskollisuutta idolille vannotaan, vaikka tämä on tullut tunteja myöhässä keikaille, ja esimerkiksi Oslossa häipynyt lavalta yhden biisin jälkeen. Norjaan ensimmäiselle Bieber-keikalleen matkustanut Jenni Kiveliö myöntää olleensa pettynyt, mutta ymmärtää uupunutta maailmantähteä.

– Olihan se harmi, kun me oltiin Tean kanssa matkustettu Norjaan ja jonotettu pakkasessa viisi tuntia. Me saatiin kuitenkin sitten tavata se, ja mä oon siitä todella kiitollinen. Sellasta nyt sattuu, ymmärtäähän sen, kun se oli tosi väsynyt, kun se oli ollut ympäri Eurooppaa viikona aikana. Me ollaan kummiskin kaikki ihmisiä. Toivottavasti Justin ei oo tänään kauhean väsynyt, vaan kaikki olisivat todella hyvällä tuulella.

Syvä ryppy rakkauteen Justin Bieberin ja fanien välillä oli syntyä, kun tähti poisti yli 80 miljoonan seuraajan Instagram-tilinsä elokuussa. Bieberillä meni hermot tapaan, jolla etenkin tyttöfanit arvostelivat hänen tuolloista tyttöystäväänsä, 17-vuotiasta Sofia Richietä.

Selman Yildizaydinin mielestä Bieberin reaktio oli täysin ymmärrettävä.

– JB oli sanonut jo monta vuotta sitten, että jos satutatte mulle rakkaita ihmisiä, niin satutatte muakin. Nyt se toisti tän lauseen, eikä ihmiset uskoneet, ennen kuin se poisti tilinsä.

Justin Bieber on ottanut virheistään opiksi, siksi Yildizaydin mukaan fanitkin antavat kaiken anteeksi.

– Kaikki tekevät virheitä, mutta kun se on popin prinssi, niin kaikki ottaa sen vakavasti. On vaan hyvä, että nämä virheet tuli tehtyä aikaisin, JB on vasta 22-vuotias ja se on jatkossa paljon parempi ihminen. Se tekee nyt biisejä esimerkiksi Jumalasta ja siitä, että elämä on elämisen arvoista. Nämä tyhmyydet on tehneet siitä paremman ihmisen.

Selman Yildizaydin uusin aarre on Bieberin koreografin dvd koko tanssiporukan nimmareilla. Kuva: Sanna Vilkman/Yle

"Justin on tehnyt minusta paremman ihmisen"

Parempi ihminen, sellainen Yildizaydin itsekin on mielestään nyt, ja nimenomaan Justin Bieberin esimerkin ansiosta.

– Justin on tehnyt töitä sen eteen, että on saavuttanut kaiken, mitä sillä on ja se ansaitsee sen kaiken. Se on niin hyvä ihminen, se aina antaa takaisin siitä hyvästä, mitä se on saanut, se on perustanut oman hyväntekeväisyysjärjestön ja osallistuu moniin hyväntekeväisyysjuttuihin. Se on opettanut mua ihmisenä ja nyt mäkin annan takaisin omastani. Mä olen antanut monille ystäville lippuja näille keikoille.

Miten se on mahdollista? Hinnat ovat hurjia.

– No, I work my ass off ja aloin varautua ajoissa, heti kun kuulin konserteista. Yhdellä fanilla oli esimerkiksi huono paikka takakatsomossa, niin mä hankin sille lipun lavan vierestä. Ei saa olla taloudellisista mahdollisuuksista kiinni, ettei pääse tänne, jos on todellinen fani ja ansaitsee olla täällä. Se reaktio, kun antaa lipun jollekin, on niin siisti, ei sitä voi sanoin kuvailla.

Jenni Kiveliö summaa Areenan edessä päivystävien beliebereiden tunnot.

– Justin antaa meille kaikkensa, niin me annetaan kaikkemme sille.

Lue myös: