1. yle.fi
  2. Uutiset

Afgaanit Jyväskylässä: "Palautukset Afganistaniin ihmisoikeusrikkomus"

Keskisuomalaisia afgaaneja kokoontui tänään Jyväskylän Kirkkopuistoon vastustamaan palautuksia Afganistaniin. Turvapaikanhakijat haluavat viestittää, että he eivät voi palata.

Jyväskylä
Banderolli afgaanien mielenosoituksessa Jyväskylässä.
Matleena Ylikoski / Yle

Kirkkopuiston ruohikolle on levitetyt lakanat on kerätty täyteen allekirjoituksia. Lakanat liitetään mukaan Maahanmuuttovirastoon lähtevään Afgainstanista tulleiden turvapaikanhakijoiden vetoomukseen.

Vetoomuksessa afgaanit pyytävät Maahanmuuttovirastoa muuttamaan mielipidettään Afganistanin turvallisuudesta.

– Afganistanissa valta perustuu salajuoniin ja mafiamaiseen toimintaan. Jos palautuksia nyt tulee, tulee tapahtumaan ihmisoikeusrikkomus, sanoo Fazlahmad Rahmani.

– Haluan pyytää Suomen valtiolta, ettei se sopisi Afganistanin kanssa turvapaikanhakijoiden palautuksista. Afganistanin antama informaatio on väärää, enemmänkin huijausta, sanoo Saidmustafa Taheri.

YK:n mukaan Afganistanin tämän vuoden siviiliuhreista noin neljännes, yli 1 100, on hallitusta tukevien joukkojen toiminnan seurausta.

– 80 prosenttia käsitellyistä päätöksistä on ollut kielteisiä. Taustat on tutkittu huonosti, ja nämä ihmiset joutuvat palaamaan. Tällä hetkellä myönteisiä päätöksiä tulee enimmäkseen alaikäisille, Taheri sanoo.

Afgaanien mielenosoitus Jyväskylän Kirkkopuistossa.
Matleena Ylikoski / Yle
Lue seuraavaksi