Hyppää sisältöön

Työkaluja vuokralle 24 h – Autottomille kaupunkilaisille lisää lähipalveluja

Yritykset hakevat kasvua autottomien kaupunkilaisten kukkaroilta. Helsingissä kokeillaan niputtaa yhteen työkalujen vuokrausta ja muita arjen palveluita.

Yritykset haluavat osansa jakamistaloudesta. Kaupunkilaiset lainaavat harvoin tarvitsemiaan työkaluja toisiltaan ja nyt myös pitkän linjan yrittäjät asemoivat vuokrauspalvelujaan uuteen asentoon.

Jopa kirjastoista saa työkaluja lainaksi, ilmaiseksi.

Sitran kiertotalouden tutkijan Ernesto Hartikaisen mukaan nykyteknologia tekee tavaroiden jakamisen helpoksi. Omaisuutta on lisäksi yhä enemmän vajaakäytössä: on autoja, asuntoja ja erilaisia laitteita.

– Suuremmalla käyttöasteella kokonaiskustannuksia saadaan laskettua. Ylimääräistä tavaraa ei myöskään enää haluta nurkkiin. Lisäksi jakamisen ympärille muodostuu yhteisöjä, joihin kuuluminen koetaan tärkeäksi, Hartikainen sanoo.

Kohderyhmänä autottomat kaupunkilaiset

Työkalujen vuokraaminen ei ole uusi juttu: esimerkiksi Cramo ja Ramirent tarjoavat näitä palveluja. Uusin tulokas on Helsingin Teurastamolla aloittanut työvälinevuokraamo Liiteri. Uutta on se, vuokrauksen oheen liitetään muita autottoman kaupunkilaisen arkea helpottavia palveluita.

Liiterin vuokrattavat työvälineet on valittu sen mukaan, mitä yleisimmin tarvitaan kerrostaloasuntojen kunnostamisessa ja ehostamisessa. Vuokrattavien välineiden listalla ovat mm. pyörösaha, kulmahiomakone ja höyrypuhdistin.

– Toimintaamme kuuluu erinäisiä muita juttuja, jotka helpottavat autottoman kaupunkilaisen arjen sujuvuutta, kuten polkupyörän huoltoa, suutaripalveluja ja tavarakimppakyytejä, Liiterin toteuttaja Henni Ahvenlampi CoReorient-yrityksestä kertoo.

Työkalujen vuokrauspiste palvelee Teurastamolla ympäri vuorokauden.

Erikoista on myös se, että lainauspisteeseen pääsee sisään HSL:n matkakortilla.

– Vastuu on aina työvälineiden käyttäjällä. Vuokrattaessa tulee mukaan käyttöohje, joka pitää lukea huolella. On ymmärrettävä, että työkalujen kanssa pitää olla varovainen.

Oma lukunsa on sitten se, ovatko käyttöohjeet kirjoitettu ymmärrettävästi. Remonttiapua Liiteriin ei toistaiseksi ole suunnitteilla, mutta CoReorient lupaa kuunnella kaupunkilaisten toiveita.

Rautakauppa etsii uutta rooliaan

CoReorientin pääyhteistyökumppani on K-rauta. Perinteisestä bisnesnäkökulmasta rautakaupan olisi järkevää myydä mahdollisimman paljon uusia koneita ja tarvikkeita.

– Mekin olemme tunnistaneet kierto- ja jakamistalouden trendin. Ihmiset eivät enää välttämättä halua omistaa asioita itse. Jos pystymme Liiteri-palvelulla madaltamaan remontin aloittamisen kynnystä, löydämme kyllä oman roolimme suunnittelun apuna sekä pintamateriaalien ja muiden tuotteiden myyjinä, K-raudan ketjujohtaja Virpi Viinikainen sanoo.

Pilottikokeilun aikana kartoitetaan, millainen malli olisi liiketaloudellisesti toimiva, ja sopisiko malliin myös joukkorahoitus.

– Marraskuun lopulla meillä pitäisi olla dataa jatkoa ajatellen, Henni Ahvenlampi CoReorientista toteaa.

Mutta tarvitaanko vastedes yritystä ihmisten välille?

– Näitä palveluja ylläpitävät nykyisin yritykset, mutta tulevaisuudessa tämä välikäsi häipyy ja ihmiset tekevät vaihtokauppansa suoraan keskenään, Ernesto Hartikainen Sitrasta uskoo.

.
.