1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappeenranta

Lappeenranta myy tontin Ikealle – rakentamisesta ei vielä varmuutta

Ikean tulo Lappeenrantaan on entistä todennäköisempää. Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti tontin myymisen ruotsalaiselle huonekalujätille.

Ikean tontti Lappeenrannan Mustolassa Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Lappeenrannan kaupunginvaltuustolta kesti kymmenen minuuttia siunata vuosia valmisteltu kauppa Ikean ja Lappeenrannan välillä. Aikaa kului lähinnä valtuutettujen puheenvuoroihin, joissa kiiteltiin virkamiehiä hankkeen valmistelusta.

Kaupassa 21 hehtaarin suuruinen maa-alue kuutostien laidalla Lappeenrannan Mustolassa siirtyy Ikean omistukseen 10,1 miljoonalla eurolla. Summa on sama, kuin mistä Ikea ja Lappeenranta sopivat esisopimuksessa jo vuonna 2013.

– Tontti on markkinahintainen ja kaksi ulkopuolista kiinteistönvälitysyhtiötä on arvioinut kauppahinnan, vakuutti kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan alueelle oli tulossa Ikean ohella myös Ikanon kauppakeskus, mutta tältä osin suunnitelmat ovat muuttuneet. Ikea voi valita haluamansa kumppanit, kunhan suunniteltu toiminta on alueen osayleiskaavan mukaista. 

Kaupan ehtona on, ettei Ikealle enää määritellä rakentamisaikataulua. Kaupunginvaltuutettujen toiveena on silti, että rakentaminen alkaa mahdollisimman nopeasti.

– Kaupunki saa tästä eteenpäin vuosittain 220 000 euroa kiinteistöverotuloja, vaikka alue säilyisi rakentamattomana, rauhoitteli kaupunginjohtaja Kimmo Jarva valtuutettuja.

Jarva arvioi, että Mustolan alueesta on kehittymässä Kaakkois-Suomen kaupallinen keskittymä.

– Alue on herättänyt mielenkiintoa, tien toiselle puolelle on osayleiskaavassa valmistumassa kaupalle lisää tilaa ja lähistölle on suunniteltu matkailualuetta, muistutti Jarva.

Yksi tontista kiinnostuneista on ollut Ideapark, joka harkitsee kauppakeskuksen rakentamista Lappeenrantaan. Myös yhteistyö Ikean kanssa on mahdollinen.