Risikko: Perheenyhdistämisen vireillepano sujuvoituu lähiaikoina

Sähköistä perheenyhdistämishakemusta on lupailtu jo aikaisemminkin. Perheenyhdistämistä jarruttaa tällä hetkellä se, että hakemuksia ei saada edes vireille.

A-studio
A-studiossa vieraana Paula Risikko 26. syyskuuta.
A-studiossa vieraana Paula Risikko 26. syyskuuta. Yle

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) mukaan turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisen alullepaneminen sujuvoituu lähiaikoina. Risikko kertoi Ylen A-studiossa, että perheenyhdistämisen vireillepanoon on tulossa sähköinen hakemus lähiaikoina.

– Me emme voi luvata, että kaikki perheet pääsevät tänne. Sitä pitäisi nyt edistää, että hakemukset saataisiin eteenpäin, sisäministeri Risikko sanoo.

Perheenyhdistämistä jarruttaa tällä hetkellä se, että hakemuksia ei saada edes vireille, koska hakemusprosessin aloittamiseksi asianosaisten tulee käydä henkilökohtaisesti paikan päällä Suomen suurlähetystössä Turkissa.

– Valitettavasti sähköinen haku ei tällä hetkellä onnistu vaan henkilöt joutuvat menemään paikan päälle identifiointien ja rekisteröintien vuoksi, Risikko sanoo.

Sähköistä hakujärjestelmää on lupailtu jo aikaisemminkin. Uudistus oli määrä ottaa käyttöön keväällä, mutta projekti jäädytettiin. Sähköinen haku ei toteutuessaankaan poistaisi tarvetta käydä paikan päällä lähetystössä. Se ainoastaan helpottaisi hakemuksen vireille panoa.

Arvio: viidennes enemmän hakemuksia

Suomen hallitus tiukensi perheenyhdistämisen ehtoja kesällä. Risikon mukaan tuolloin haluttiin tehdä sellaisia ratkaisuja, että Suomi ei olisi muita maita vetovoimaisempi turvapaikanhakijoille.

Tiukennuksista huolimatta Maahanmuuttovirasto arvioi pari viikkoa sitten, että perhesidehakemuksiin tulee noin viidenneksen kasvu.

Risikon mukaan tämä ei tarkoita sitä, että tiukentamistoimet olisivat epäonnistuneet.

– Meillä on aika korkea kynnys perheenyhdistämisessä. Vaikka haetaan enemmän, se ei tarkoita sitä, että siinä olisi jotain erikoista. Nyt vain sattuu olemaan hakijoita, joilla sitä perhettä on.