1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Serbien presidentti kuulusteltavaksi järjestämästään kansanäänestyksestä

Bosniaan kuuluvan Serbitasavallan presidentti Milorad Dodik joutuu isäntämaan pääsyyttäjän kuulusteltavaksi, koska hän uhmasi oikeuden päätöstä ja järjesti kansanäänestyksen serbien kansallispäivän säilyttämisestä.

Ulkomaat
Milorad Dodik ja Vladimir Putin
Bosnian Serbitasavallan johtaja Milorad Dodik ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Kremlissä 22. syyskuuta 2016, vain muutama päivä ennen Dodikin järjestämää kiistanalaista kansanäänestystä Serbitasavallan kansallispäivästä. Venäjän on kerrottu tukeneen kansanäänestystä.Alexei Nikolsky / EPA

Bosnian pääsyyttäjä on kutsunut Serbitasavallan presidentin Milorad Dodikin kuulusteluun sunnuntain kansanäänestyksen johdosta. Dodik uhmasi perustuslakioikeuden päätöstä ja järjesti sen vastaisesti kansanäänestyksen serbien kansallispäivän säilyttämisestä.

Dodik on kutsunut pääsyyttäjän aloittamaa tutkintaa poliittiseksi. Serbit hyväksyivät ylivoimaisella ääntenenemmistöllä ehdotuksen, jonka mukaan tammikuun 9. päivä pysyisi edelleenkin Serbitasavallan kansallispäivänä. 1,2 miljoonasta äänioikeutetusta 56 prosenttia käytti äänoikeuttaan.

Venäjän tukemaa äänestystä on laajasti tulkittu serbijohtajan pyrkimyksiksi tutkia itsehallinnon rajoja Sarajevon hallintoon nähden. Yhdysvallat on tuominnut kansanäänestyksen laittomana ja ulkoministeriön lausunnon mukaan se tukee paikallisia instituutioita, jotta nämä saavat serbijohdon vastuuseen lain uhmaamisesta.

Perustuslakioikeuden mukaan kansanäänestys rikkoi Daytonin rauhansopimusta. Sopimuksen rikkomisen seurauksena YK:n Bosnian ja Herzegovinan erityisedustajalla on oikeus erottaa poliitikkoja. Näin on kuitenkin tapahtunut harvoin.

Tammikuun 9. päivä on kansallispäivänä ongelmallinen myös siksi, että samana päivänä on ortodoksinen kirkkopyhä, joten se syrjisi katolisia kroaatteja ja islaminuskoisia bosniakkeja. Bosnia on Jugoslavian hajoamissodista lähtien ollut jakautuneena Serbitasavaltaan ja muslimien ja katolisten kroaattien muodostamaan federaatioon.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi