Menestyksen ja pettymyksen raja on hyvin ohut – Jussi Markkanen on torjunut kiekkoja huipulla yli 20 vuotta

Jääkiekkoliigan vanhin pelaaja, maalivahti ja SaiPan osaomistaja Jussi Markkanen ei ole huolissaan nuorten pelaajien lähdöstä Suomesta. Uusia supertähtiä nousee Liigaan joka vuosi.

Yle Urheilu
Lappeenrannan SaiPan maalivahti Jussi Markkanen.
Jussi Markkasen paikka pukukopissa on oven vieressä. Markkasen mukaan siinä on maalivahdille paremmin tilaa, koska toisella puolella ei istu joukkuetoveria.Ville Toijonen / Yle

Maalivahti Jussi Markkanen istuu rennosti Lappeenrannan jäähallissa, SaiPan olohuonemaisessa oleskelutilassa.

– Tässä olemme ja pidämme palavereita ennen kuin siirrymme varsinaiseen pukukoppiin tai kuntoilemaan.

41-vuotias Markkanen on tällä hetkellä Liigan vanhin pelaaja. Se ei näy hyväkuntoisen miehen otteissa jäällä. Viime kaudella Markkanen torjui SaiPalle kolme nollapeliä.

– Iso juttu oli, kun palasin maailmalta takaisin SaiPaan kolme vuotta sitten. Ensin ajattelin, että pelaan vuoden, mutta tämä on tuntunut niin hyvältä vuodesta toiseen, että ei tässä ole mitään kiirettä lopettaa, nauraa Markkanen.

Raadollista vuorisorataa

Jussi Markkanen lähti maailmalle Lappeenrannasta vuonna 2000. Mies pelasi Suomessa Tapparassa ja Jokereissa, ulkomailla NHL:ssä, Sveitsissä ja KHL:ssä. Vuonna 2006 Markkanen sai mahdollisuutensa voittaa himoittu NHL-mestaruus, Stanley Cup.

Se on raadollisinta, minkälaista vuoristorataa tunteet voivat ovat.

Jussi Markkanen

Koko kevään hyvin pelannut Edmontonin maalivahti Dwayne Roloson loukkaantui finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa ja Markkanen nousi pitkän pelaamattoman jakson jälkeen ykkösmaalivahdiksi. Mestaruus ratkesi vasta seitsemännessä finaaliottelussa vastustaja Carolinan hyväksi. Markkanen pelasi huikeat kuusi ottelua, muun muassa kuudennessa ottelussa nollapelin.

– On raadollista millaista vuoristorataa tunteet voivat ovat. Se kaksi viikkoa, mitä finaalisarja kesti, oli elämän parasta aikaa. Mutta kun pääset niin lähelle ja et voita. Se pettymys on kovempi, kuin et olisi päässyt pelaamaan ollenkaan, Markkanen muistelee.

Jussi Markkanen
Klikkaa Sunnuntaivieras kuultavaksi kuvan päältä.

Kymmenisen vuotta sitten Markkanen hankki yli kymmenen prosentin osuuden Liiga-SaiPa Oy:stä. Senkin vuoksi on helppo uskoa, että miehellä riittää paloa antaa kaikkensa joukkueen hyväksi. Pukukopissa Markkasen kokemus ja mielipiteet ovat kullanarvoisia.

– Kyllähän me vanhemmat ja kokeneemmat pelaajat tuemme nuorempia. Ja kyllä pelaajienkin tehtävä on luoda joukkueesta kokonaisempi ja terävöittää sitä ajattelua, että koko joukkue on menossa samaan suuntaan, Markkanen pohtii.

Taitavia nuoria nousee Liigaan joka vuosi

Suomessa jääkiekko on hyvin suosittua. Jussi Markkasen mielestä Liiga on tällä hetkellä hyvässä kunnossa. Markkanen kertoi ajatuksiaan Radio Suomen Sunnuntaivieraana.

– Mutta kaikessa karmeudessaan Espoon esimerkki on hyvä muistutus meille kaikille, että talousasiat täytyy hoitaa hyvin, jotta joukkue voi menestyä. Joukkueen menestys ja talous kulkevat käsi kädessä.

Jussi Markkanen kuvassa
Markkanen on vanhin nollapelin Liigassa torjunut maalivahti.Tomi Hänninen

15 joukkueen sarjaan Markkanen on tyytyväinen. Hänen mielestään Vaasan Sport ja Kouvolan KooKoo ovat näyttäneet, että pärjäävät Liigassa.

– Nykyinen ottelumäärä on myös pelaajille sopiva, sanoo Markkanen.

Aika ajoin puhutaan, että lupaavat nuoret suomalaiset kiekkoilijat lähtevät aina pois Liigasta ja tekevät uransa muualla.

– Onhan se niin, mutta kyllä joka vuosi niitä nuoria huippuja on kuitenkin noussut Liigassakin koviin suorituksiin. En olisi siitä asiasta niin huolissani.

Golfia ja lasten kuljettamista

Pelipäivä vie Markkasen ajan lähes kokonaan. Silloin kun pelipäiviä ei ole, aamupäivän aikana ovat harjoitukset. Niistä pääsee lähtemään puolenpäivän maissa. Vapaa-ajalla Markkanen viettää aikaansa paljon perheen kanssa.

Poika sanoo joskus, että miksi sä noin teit? Tuo on vähän vanhanaikaista.

Jussi Markkanen

– Meillä on vielä käynyt niin, että vaimo on palannut työelämään ja olen saanut enemmän vastuuta kotona. Tyttöä kuljetan eskariin ja teini-ikäistä poikaa harjoituksiin.

Markkasen poika pelaa myös jääkiekkoa maalivahtina.

– Olen malttanut olla suuremmin neuvomatta. Oikeastaan se on toisin päin. Poika sanoo joskus, että miksi sä noin teit? Tuo on vähän vanhanaikaista. Totean siihen, että alan jo ollakin vähän vanhempaa kaliiberia, Markkanen nauraa.

(3.10. klo 9.47 lisätty haastattelu kuunneltavaksi artikkeliin.)