Poliisi kertoi uutta tietoa Otanmäen taposta – uhrit valikoituivat sattumalta

Kajaanin Otanmäessä tapahtuneiden rikosten tutkinta on edennyt. Poliisi tutkii nyt myös yhtä uutta rikosnimikettä.

Kajaani
Hautakynttilät kevyenliikenteenväylällä Otanmäessä.
Kynttilöitä Otanmäessä 12.9.2016.Julia Sieppi / Yle

Poliisin esitutkinta on edennyt Kajaanin Otanmäessä syyskuun alkupuolella tapahtuneissa rikoksissa. Lisäselvitysten myötä asian rikosnimikkeet ovat osin muuttuneet. Otanmäkeläisen miehen kuolemaan johtanutta tapausta tutkitaan nyt tappona, törkeänä ryöstönä ja maksuvälinepetoksena. Aiemmin tapauksen rikosnimikkeet olivat tappo ja ryöstö.

Toista tapausta, jossa paikalliselta mieheltä anastettiin omaisuutta, tutkitaan edelleen ryöstönä.

Molemmissa tapauksissa rikoksista epäillään kahta irakilaista turvapaikanhakijaa, jotka ovat olleet tutkintavankeudessa.

Epäillyt ovat kuulusteluissa kertoneet tapahtumista. Kuolemaan johtaneessa tapauksessa miestä on poliisin mukaan lyöty nyrkillä ja veitsellä sekä potkittu. Mieheltä anastettiin matkapuhelin ja pankkikortteja. Uhrin epäillään kuolleen saamiinsa vammoihin.

Toisessa tapauksessa uhria oli kuristettu ja hänet oli kaadettu maahan. Mieheltä anastettiin matkapuhelin ja vähäinen määrä rahaa. Miehen vammat eivät ole vakavia.

Poliisin mukaan uhrit valikoituivat rikosten kohteiksi sattumalta, eivätkä epäillyt tunteneet uhreja entuudestaan. Epäillyillä on ollut ennen tekoja riitaa paikallisten kanssa paikallisen ravintolan tuntumassa.

Tutkinta jatkuu epäiltyjen kuulusteluilla ja teknisellä rikostutkinnalla. Kuolinsyy varmistuu oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen valmistuttua.

Kainuun käräjäoikeus määräsi molemmat epäillyt vangittaviksi todennäköisin syin epäiltyinä tappoon ja kahteen ryöstöön 14. syyskuuta. Syytteen nostamisen määräajaksi määrättiin 7.11.2016. Epäillyistä vuonna 1988 syntynyt mies vastusti vangitsemista. Vuonna 1997 syntynyt mies ei vastustanut vangitsemista.

Otanmäessä löytyi sunnuntaina 11. syyskuuta aamulla Vuorimiehentien varrelta kuollut, vuonna 1964 syntynyt otanmäkeläinen mies. Lisäksi sunnuntaiyönä ryöstettiin Uunimiehentiellä 1975 syntynyt otanmäkeläinen mies.