Hunajahimoinen häirikkökarhu välttelee metsästäjiä

Kymmeniä mehiläispesiä tuhonnut hunajahimoinen karhu on onnistunut välttelemään metsästäjiä toistamiseen Keski-Suomessa. Häirikkökarhun kaatoon myönnettiin lupa aluksi keväällä. Uusi kaatolupa vanhenee huomenna.

luonto
Karhu
Keski-Suomessa on kaadettu kuusi karhua. Hunajahimoinen häirikkökarhu on onnistunut piileskelemään metsästäjiltä.Anu Rummukainen / Yle

Suomen Riistakeskus myönsi poikkeuslupa häirikkökarhun pyyntiin kolmeksi viikoksi. Lupa on ollut voimassa rajatulla alueella Jyväskylässä, Jämsässä ja Muuramessa.

Samalle alueelle myönnettiin poikkeuslupa touko-kesäkuun vaihteessa, mutta hunajakarhua ei saatu kaadettua.

Kaatoluvat on myönnetty mehiläistarhaukselle aiheutuvien erityisen merkittävien vahinkojen estämiseksi. Kesän aikana karhut ovat rikkoneet alueella kymmeniä mehiläispesiä ja vahingot näyttävät jatkuvan. Tähän mennessä syntyneiden vahinkojen arvoksi on arvioitu yli 10 000 euroa.

Varsinainen karhujahti edennyt rivakasti

Varsinaisia kannanhoidollisia karhulupia Keski-Suomeen myönnettiin seitsemän. Kuusi karhua on jo kaadettu. Viimeinen lupa on voimassa Keuruun-Multian ja Saarijärven seudulla. Myös Hankasalmen alueelle ulottunut Etelä-Savoon myönnetty lupa on jo käytetty.

Karhunmetsästys on sallittua lokakuun loppuun saakka.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Keski-Suomessa oli metsästyskauden alla noin 105-120 yli vuoden ikäistä karhua. Uusia pentuja arvioidaan syntyvän tänä vuonna noin 25. Karhuja liikkuu koko maakunnan alueella ja kanta on vakaa.