Kokenut nuohooja pohtii ristiriitaisin ajatuksin ministeriön kaavailemaa uudistusta

Kilpailutus nuohousalalla avaisi asiakkaille mahdollisuuden valita nokikolarinsa sieltä, mistä itse haluaa. Toisaalta palvelun hinta saattaa nousta totutusta huomattavasti.

nuohous
Nuohooja Mika Hagert kiipeämässä katolle
Nuohooja Mika Hagert kiipeää mielellään vastaaviin kohteisiin kuin tämä Tornion Kyläjoessa sijaitseva talo. Piipulle johtaa kunnon tikkaat ja katolla oleva tellinki on kunnolla kiinni.Kati Siponmaa / Yle

Piirinuohooja Mika Hagert kipuaa alas torniolaisen omakotitalon katolta. Hagert hoitaa Tornion alueella toista nuohouspiiriä ja pohtii, että piirinuohousjärjestelmä on asiakkaille tuttu ja turvallinen ratkaisu.

Nuohoojan korviin on kantautunut kokemuksia Etelä-Suomesta, jossa hinnat ovat kilpailutuksen myötä triplaantuneet.

– Nythän Lapin liitto ja siellä pelastuslautakunta sanelee hinnat ja Lapissa on melkein samat hinnat joka puolella, Hagert tietää.

Pitkistä välimatkoista huolimatta nuohouskohteiden hinta on alueella sama ja se sisältää kaikki kulut.

Ei siitä jää yrittäjälle paljoa.

Mika Hagert

– Jonnekin haja-asutusalueelle kun mennään, niin siinä tulee helposti 20 kilometriä suuntaansa ajoa.

Hagert miettii, että kilpailutuksen myötä hinnoittelukin vapautuu. Jos ministeriön kaavailema kilpailutusuudistus menee läpi, asiakkaalla olisi valta valita kenet haluaa.

– Sillä kuka tekee työt hyvin, riittää töitä. Tämä nykyinen hinta alkaa olla alakanttiin, jos tekee kunnolla. Aikaa menee noin tunti per talo. Tässäkin kohteessa on verollinen hinta 61 euroa ja se käsittää kaikki matkakuluineen päivineen. Ei siitä jää yrittäjälle paljoa.

Oppisopimuskoulutus kärsii?

Piirinuohousjärjestelmästä luopumisen varjopuolena Hagert näkee sen, että alalla nykyisin vallalla oleva oppisopimuskoulutus kärsisi.

– Eihän sitä kukaan itselle halua kilpailijaa kouluttaa. Sekin on ongelma, että missä ammattilaisia sitten koulutettaisiin. Alkaako Nuohousalan Keskusliitto enää kouluttamaan, jos jäsenet lähtevät pois. Miten sitä jatkossa seurataan, että kenellä on ammattitutkinto, Hagert lataa.

Sisäministeriö on asettanut hankkeen valmistelemaan pelastuslain muuttamista niin, että alueen pelastustoimelta poistuisi velvoite huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä. Nuohous olisi jatkossa vapaasti kilpailtua yritystoimintaa.

Mikäli uudistus toteutuisi, se astuisi voimaan 1. tammikuuta 2018.