Professori: Olkiluodon rakennustyömaalla kummittelee uusi Talvivaara

Olkiluodon ydinvoimalan rakentajayhtiön omistajavaihdokset ovat siirtämässä jo pitkään rakenteilla olevan kolmosreaktorin käyttöönottoa.

Olkiluoto 3 -reaktorin asennustöitä heinäkuussa 2014. Kuva: Yle

Ranskalaisen energiayhtiö Arevan omistajavaihdokset ovat sotkemassa Eurajoen Olkiluotoon rakennettavan ydinvoimalan kolmosreaktorin toteutumista.

Asiaa työ- ja elinkeinoministeriöstä seuraava yli-insinööri Jorma Aurelan mukaan omistajajärjestelyjen riskit ovat toteutumassa. Laurelan mukaan toteutumisaikataulussa ja valmistumisessa on pitkälti kyse siitä, kuinka hyvin Ranskan valtion johdon sanaa voi luottaa.

Ranskan johto on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan sanonut sitoutuvansa Olkiluotoon.

– Ydinvoima on puhdas taloudellinen kysymys Ranskalle, analysoi yli-insinööri Jorma Aurela.

Isot rahat pelissä

Aurelan mukaan Eurajoen Olkiluotoon koko tämän vuosisadan rakenteilla ollut niin sanottu EPR-reaktori on ollut Ranskalle osa talous- ja elinkeinopolitiikkaa.

Jotta Ranskan harjoittama teollisuuspolitiikka onnistuu, se vaatii hirvittäviä panostuksia

Jorma Laurela

Olkiluodon valmistumisaikatauluun vaikuttaa myös se, mihin maalla ja sen omistamalla energiayhtiö EDF:llä on varaa. Uudella Arevan omistaja EDF:llä on kova halu saada Olkiluotoa vastaava Flamanvillen reaktori Ranskassa valmiiksi.

Ranskan voimalaa pidetään mallikappaleena, jolla he voivat kilpailla muun muassa korealaisten ja venäläisten reaktorivalmistajien kanssa.

– Jotta Ranskan harjoittama teollisuuspolitiikka onnistuu, se vaatii hirvittäviä panostuksia, korostaa Aurela pelissä olevia panoksia.

Ranska on nyt suuri riskitekijä tässä hankkeessa

Peter Lund

EDF:n rahoja sitoo paljon suunnitteilla olevat Hinkley Pointin reaktorit Britanniassa. Flamanvillen voimala on malli näille kahdelle reaktorille, ja voimalaa pidetään Ranskan elinkeinoelämälle elintärkeänä.  

Ranskalaisilla ongelmia myös kotona

Aalto yliopiston professori Peter Lundin arvion mukaan tässä tilanteessa EDF:n mielenkiinto Suomea kohtaan on selvästi heikompi. Professori Lund puhuu toiveista saada reaktori käyttöön kaksi vuotta nykyistä aikataulua myöhemmin eli ennen vuotta 2020.

– Ranska on nyt suuri riskitekijä tässä hankkeessa. Huolettaa, että Suomen painoarvo muiden kansainvälisten hankkeiden rinnalla johtaa siihen. että Olkiluoto tulee listalla myöhemmin, Lund arvuuttelee.

Flamanvillen rakentamista on vaivannut Olkiluodon reaktorin tavoin isot teknisten ongelmat. Yli-insinööri Jorma Aurelan mukaan Areva on toistamassa Flamanvillessa samoja ongelmia, joita yhtiöllä oli Olkiluodon reaktorin kanssa. Ranskan ydinturvallisuusviranomainen ei ole hyväksynyt reaktorin painekattilaa sen kannessa ja pohjassa havaittujen isojen ongelmien takia.

Olkiluodosta vastaava TVO on huolissaan, että EDF siirtää Olkiluodon hankkeen resursseja Ranskan Flamanvilleen.

Olkiluotoa ei voi hylätä

EDF:n pitäisi sitoutua Olkiluotoon ainakin kahdeksi vuodeksi käyttöönottoon asti. Uusien ydinvoimaloiden käyttöönotto onnistuu alan yleisen nyrkkisäännön mukaan joka toisessa hankkeessa. Myös sitä ennen rakentaminen sitoo omistajien rahaa hankkeeseen.

Jos laitos menee konkurssiin, sitä ei voi jättää hunningolle

Peter Lund

Olkiluodon tämän hetken suunniteltu käyttöönotto on vuoden 2018 alussa.  

Professori Peter Lund pelkää, että Olkiluodon reaktorista voi tulla jopa uusi Talvivaara, jossa veronmaksajat joutuvat maksumieheksi. Rakennuttajien antama reaktorin taloudellisuuslupaus meni Lundin mukaan jo kauan aikaa sitten.

Yli-insinööri Jorma Aurelan mukaan Olkiluodon kustannukset jäävät omistajien kontolle.

– Jos laitos menee konkurssiin, sitä ei voi jättää hunningolle. Talvivaara on tästä esimerkki, muistuttaa professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.