1. yle.fi
  2. Uutiset

Osuuskauppojen johto: Strategisista ja keskeneräisistä asioista ei puhuta

Jukolan ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtajat ohjeistivat hallintoneuvoston jäseniään vaikenemaan, etteivät strategiset asiat vuoda julkisuuteen.

osuusliikkeet
Kuva Kivelä, Matti Timonen ja Raija Rantanen.
Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä, Jukolan Osuuskaupan hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Timonen ja Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Raija Rantanen.Esa Huuhko / Yle

Yle Joensuu halusi tiedustella Jukolan Osuuskaupan ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan hallintoneuvostoilta niiden mielipidettä mahdolliseen yhdistymiseen.

PKO:n ja Jukolan toimitusjohtajat ohjeistivat hallintoneuvoston jäseniä olemaan vastaamatta kyselyyn.

Kyselyssä kysyttiin vastaajan nimeä, puhelinnumeroa ja asuinkuntaa, jotka tulisivat vain toimituksen tietoon, jotta vastaajaan voidaan tarvittaessa ottaa yhteyttä.

Kyselyn neljä seuraavaa kysymystä olivat osuuskauppaväelle liikaa.

  1. Mitä osuuskauppasi palveluja pitäisi kehittää ja laajentaa kotikunnassasi?
  2. Miten oma osuuskauppasi varmistaa parhaiten asiakasomistajien edut tulevaisuudessa?
  3. Onko Bomban omistajanvaihdoksella merkitystä osuuskauppojen mahdolliseen yhdistämiseen? Perustele vastauksesi.
  4. Uskotko, että Jukolan Osuuskauppa ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa yhdistyvät lähivuosina? Perustele vastauksesi.

Jukolan Osuuskaupasta yhdistymisasiat ovat liikesalaisuuksia

Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Raija Rantanen kertoo ohjeistaneensa hallintoneuvoston jäseniä, koska hänen mielestään kysely koski liikesalaisuuksia.

– Meillä on sovittu, että tulevaisuutta ja strategisia kysymyksiä kommentoin minä toimitusjohtajan roolissa ja hallintoneuvoston puheenjohtaja. Laitoin viestiä, että kommentaattorit ovat ne sovitut henkilöt.

Rantanen sanoo, että asiakasomistajat ovat tervetulleita osuuskunnan kokouksiin, jota kautta hallintoneuvoston rooli ja ääni toimitusjohtajan mukaan kuuluvat.

Minusta tässä on toimittu linjakkaasti.

Matti Timonen

Jukolan Osuuskaupan hallintoneuvoston puheenjohtajaa Matti Timosta kummastutti se, että päättäjien olisi pitänyt ilmoittaa kyselyssä toimitukselle nimi ja puhelinnumero. Hänen mukaansa ihmiset ovat tottuneet siihen, että kyselyihin voi vastata täysin nimettömästi.

– Teemme kokouksissa päätökset ja sen jälkeen olemme niiden takana. Minusta tässä on toimittu linjakkaasti. Vastasin Ylelle, mikä meidän keväällä yhteisesti hallintoneuvostossa päättämä linja on.

PKO:n asiakasomistaja saa tietoa pienistä ja jo päätetyistä asioista

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä kertoo, että PKO:lla on tarkasti mietitty tiedotuslinja. Sitä hoitaa pääsääntöisesti toimitusjohtaja yhdessä viestintäjohtajan kanssa.

– Mikäli hallintoneuvosto haluaa tehtävänsä mukaisesti viestiä asioista, se tapahtuu yleensä puheenjohtajan kautta.

Kivelän mielestä hallintoneuvoston jäseniltä yhdistymishalukkuuden kysymisessä astutaan strategiselle alueelle.

Näkisin, että puhumalla osuuskauppojen fuusioista ollaan kiinni strategisissa kysymyksissä.

Juha Kivelä

– Näkisin, että puhumalla osuuskauppojen fuusioista ollaan kiinni strategisissa kysymyksissä.

PKO:n toimitusjohtaja ei halua avata sitä, millaisen vaitiolosopimuksen osuuskaupan vaaleilla valitut päättäjät ovat allekirjoittaneet.

Juha Kivelä kuitenkin lupaa, että asiakasomistaja saa tietoa omistamastaan osuuskaupasta.

– Tietoa saa lähestymällä toimivaa johtoa tai oman osuuskaupan työntekijöitä. Jos haluaa kuulla strategisista linjauksista, voi kysyä luonnollisesti meiltä, hallinnon edustajilta, mikäli ne eivät ole sitä luokkaa, että ne luokitellaan liikesalaisuuksiksi tai ne ovat keskeneräisiä.

Lue seuraavaksi