Maailman ensimmäiset luolajäänveiston MM-kisat Leppävirralle

Kilpailuun kutsutaan 12 maailman parasta kahden hengen joukkuetta. Teemana on Suomi 100 vuotta.

Leppävirta
Jääveistoksia Olavinlinnan sisäpihalla.
Tuomo Jantunen

Jääveiston MM-kilpailut pidetään ensi talvena Leppävirran maanalaisella hiihtoareenalla.

Kuusipäiväinen kilpailu järjestetään helmikuussa, ja yleisö pääsee ihastelemaan veistoksia toukokuun puoliväliin saakka. Kilpailuun kutsutaan ennakkoilmoittautumisten perusteella 12 maailman taitavinta kaksihenkistä joukkuetta.

Tapahtuman teemana on Suomi 100 vuotta. Sitä varten jokaiselle joukkueelle määritellään pakollinen veistoaihe, jossa veistoksen on kohottava vähintään kolmen metrin korkeuteen.

Muut veistoaiheet ovat vapaavalintaisia. Jokaisen joukkueen on tehtävä vähintään kolme suurta jääveistosta. Voittajajoukkueen rahapalkinto on 5000 dollaria.

"Uskomaton juttu jäänveistäjille"

Jäälinna ry on järjestänyt jo 12 vuoden ajan jääfestivaaleja ja -tapahtumia sekä jääveistokilpailuja Suomessa. Suurimmat kilpailut on käyty Olavinlinnan sisäpihalla vuosittain helmikuun lopulla. Talvella 2016 järjestö teki kiertueen Itä-Suomessa ja toi jäätaidetta kuukauden aikana seitsemälle paikkakunnalle.

Jäänveistotapahtumien järjestäminen ulkona jättää veistokset säiden armoille, toteaa Jäälinna ry:n puheenjohtaja Tuomo Jantunen. Maailmalla ongelma on ratkaistu viemällä jääfestivaalit sisälle jäädytettyihin telttoihin.

Suomesta löytyy vielä parempi ratkaisu: jo valmiiksi jäädytetty kallioon louhittu hiihtoareena.

– Tämä on uskomaton juttu jäänveistäjille, paikka on ainutlaatuinen. Odotamme paikalle useita kymmeniä tuhansia ihmisiä, Jantunen intoilee.