Vanhemmat tyrmistyivät: Siilinjärven Kuuslahden koululaiset siirretäänkin ehkä Kuopioon

Siilinjärvellä selvitetään koululaisten siirtämistä Kuuslahden koulusta Siilinlahden tai Pajulahden kouluun. Myös uuden koulun rakentaminen Kuuslahteen on yhä vaihtoehtona.

Siilinjärvi
Lapsia ja aikuisia Kuuslahden koulun luokassa
Elisa Hyvärinen, Sami Rautiainen, Anne Pitkänen ja Krista Kuosmanen katsovat, kun Emilia, 7, ja Viivi, 5, piirtävät. Nuorin mukana olija on kaksi ja puoli vuotta vanha Väinö.Sakari Partanen / Yle

Siilinjärven kunnassa on parhaillaan käynnissä selvitys Kuuslahden koulun kohtalosta. Kuuslahden koulussa on sisäilmaongelmia, ja vielä kesällä suunnitelmissa oli uuden koulurakennuksen tekeminen Kuuslahteen.

Elokuun lopulla tilanne kuitenkin muuttui, kun tekninen lautakunta halusi yllättäen selvittää mahdollisuuden siirtää koululaiset joko Siilinlahden kouluun tai kuopiolaiseen Pajulahden kouluun. Vertailussa on mukana edelleen myös uuden koulun rakentaminen Kuuslahteen.

Oppilaiden vanhemmille tällainen selvitystyö tuli täydellisenä yllätyksenä.

– Olemme tästä uudesta käänteestä tyrmistyneitä, kiteyttää tilanteen Kuuslahden koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Krista Kuosmanen.

Siirtyminen Siilinlahteen ei miellytä vanhempia, sillä myös siinä koulussa on todettu sisäilmaongelmia.

– Se olisi ojasta allikkoon -tyyppinen ratkaisu. Sitä paitsi se koulu on jo nyt täynnä.

Monilla perheillä on ollut tavoitteena pieni kyläkoulu

Kuuslahden koulussa on tällä hetkellä 51 oppilasta kolmella yhdysluokalla. Oppilaiden siirtäminen toiseen kouluun ei innosta etenkään sellaisia perheitä, jotka ovat halunneet muuttaa asumaan nimenomaan Kuuslahden kylään.

– Toivoimme tänne tullessamme, että lapset pääsisivät pieneen kyläkouluun, selittää kylässä viisi vuotta asunut Anne Pitkänen.

Toinen harmistunut on Elisa Hyvärinen, jonka perhe on parhaillaan rakentamassa omaa taloa Kuuslahteen.

– Yksi tärkeä kriteeri oli se, että koulu on lähellä, ja että se on turvallisen koulumatkan päässä.

Koululla vilkasta myös iltaisin

Sami Rautiainen puolestaan pitää jo pelkkää ajatusta oppilaiden kuljettamisesta Pajulahden kouluun kummallisena. Hänen mukaansa se tyrehdyttäisi myös kaiken harrastustoiminnan kylältä.

– Päättäjille on kerrottava, mitä kaikkea tässä koulussa tehdään. Jos tulisi uusi koulu, se merkitsisi myös uusia harrastusmahdollisuuksia.

Nykyisin koululla kokoontuvat iltaisin muun muassa 4H-kerho, seurakunta ja sählynpelaajat. Kuuslahden nuorisoseura on puolestaan päättänyt lahjoittaa 18 000 euroa uutta monitoimikaukaloa varten.

Kuuslahden kyläkoulun satavuotiskyltti
Sakari Partanen / Yle

Myös lautakunnan esittelijä yllättyi

Uusi asetelma tuli yllätyksenä myös Siilinjärven tekniselle johtajalle Ari Kainulaiselle, joka oli vielä lautakunnan kokoukseen mennessään valmistautunut esittämään uuden koulun rakentamista.

– Lautakunnan keskustelussa ensisijaiseksi vaihtoehdoksi tuli yhteistyön selvittäminen Pajulahden koulun kanssa, Kainulainen kertoo.

Kokouksessa esittelijänä toiminut Kainulainen ei halunnut hävitä äänestystä asiassa, joten hän katsoi viisaimmaksi muuttaa omaa päätösesitystään.

Pajulahden koululla edessä laajentaminen?

Siilinjärven kunnan edustajat ovat jo kerran keskustelleet Pajulahden koulusta Kuopion kaupungin kanssa. Kuopion opetusjohtajan Leena Auvisen mukaan oppilaiden siirtäminen Kuuslahdesta Pajulahden kouluun ei kuitenkaan onnistuisi käden käänteessä.

Pajulahden koulussa on tällä hetkellä 84 oppilasta, eivätkä tilat riittäisi viidellekymmenelle uudelle oppilaalle.

– Kyseeseen tulisi jonkinlainen pienimuotoinen laajennus, hän muotoilee.

Auvisen mukaan iso koulu on yleensä periaatteessa toimivampi kuin pieni koulu, mutta Kuopion kaupungilla ei ole omaa tarvetta koulun laajentamiselle. Kuopio on kuitenkin suostunut selvittämään asiaa Siilinjärven kanssa.

– Olemme käyneet jo läpi perustietoja ja oppilasmääriä.

Siilinjärvellä selvitystyön takarajaksi on asetettu vuodenvaihde.

Lisäys 16.32: Juttuun on lisätty maininta siitä, että myös uuden koulun rakentaminen Kuuslahteen on edelleen vaihtoehtona.