1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin rakennusviraston petosvyyhdissä vankeustuomioita

Petosjutussa on ollut syytettynä kolmetoista ihmistä. Viiden osalta asia on nyt käsitelty, yhden osalta syytteestä on luovuttu.

Helsinki
Rakennustyömaakyltti aidassa.
Minna Heikura / Yle

Helsingin kaupungin rakennusvirastoon ja rakennusliikkeisiin liittyvä petosjuttu on edennyt Helsingin käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeuden mukaan asia on nyt kokonaisuuden pääosan vastaajien osalta käsitelty tai se käsitellään tunnustamisoikeudenkäynneissä.

Vuosi sitten kerrottiin, että rakennusviraston urakoihin liittyvässä jutussa syytteen törkeästä petoksesta on saanut kolmetoista ihmistä. Yhden kohdalla syytteestä on luovuttu syyteoikeuden vanhentumisen takia, Helsingin käräjäoikeus toteaa.

Viiden osalta syyte on käsitelty tunnustamisoikeudenkäynnissä, kahden osalta se on sovittu tälle päivälle. Loppujen viiden osalta asia käsitellään myöhemmin.

"Suunnitelmallinen kokonaisuus"

Vyyhti liittyy useaan Helsingin kaupungin rakennusurakkakohteeseen, muun muassa Kallion keskuspelastusaseman peruskorjausurakkaan ja Pirkkolan uima- ja palloiluhallin saneerausurakkaan.

Urakoissa rakennusviraston, rakennusliikkeiden ja aliurakoitsijoiden välistä laitonta rahavirtaa hoidettiin valelaskuilla. Esitutkinnassa arvioitiin, että perusteetonta laskutusta oli ollut yli puoli miljoonaa euroa.

Yksi syytetyistä on ollut rakennusviraston asiantuntijaosaston palveluksessa, seitsemän kahden rakennusliikkeen ja viisi aliurakointiyhtiön palveluksessa.

– Ensin rakennusfirmoja on erehdytetty maksamaan perusteettomia laskuja. Sitten ne on maksatettu Helsingin kaupungilla, kuvailee kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäinen vyyhtiä.

Hän pitää kokonaisuutta suunnitelmallisena.

– Kaikki tekijät ovat osaltaan osallistuneet kaupungin erehdyttämiseen.

Viidelle tuomittu ehdollista vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on tähän mennessä tuominnut kokonaisuudessa viisi ihmistä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Yksi sai tuomion avunannosta törkeään petokseen, neljä muuta törkeistä petoksista.

Vankeusrangaistukset vaihtelevat neljästä kuukaudesta yhteen vuoteen ja seitsemään kuukauteen.

Katri Lyytikäinen toteaa olevansa tyytyväinen käräjäoikeuden ratkaisuun. Hänen mukaansa tunnustuksella on oma vaikutuksensa ja "lieventävä sellainen".

Tapauksen esitutkinta alkoi keväällä 2012. Sen on kerrottu olleen yksi Suomen laajimmista. Esitutkinnassa kuultiin kymmeniä epäiltyjä ja lukuisia todistajia. Juttu on kuitenkin supistunut alkuperäisestä: esitutkinnassa epäiltynä oli kaikkiaan 35 ihmistä, mutta 22 ihmisen kohdalla syyttäjä päätti, ettei syytteitä nosteta.

Lue seuraavaksi