Mies valmensi kurpitsansa Suomen mestariksi: "Kuin huippu-urheilua"

Vuoden suurimmalla kurpitsalla olisi kasvattajansa mukaan ollut mahdollisuudet kasvaa vieläkin isommaksi.

ilmiöt
kurpitsa

Tämän vuoden SM-voittajakurpitsa painaa 369,5 kiloa. Se varttui lähes neljämetriseen ympärysmittaansa Valkealassa, Kouvolassa.

Kasvattaja Vesa Hermusen mukaan voitto irtosi anorektisella olemuksella.

– Painoindeksi on miinusmerkkinen. Vaikka kurpitsa näyttää lihavalta, se ei ole lopulta sitä. Aineksia olisi ollut kasvaa suuremmaksikin, sanoo Hermunen.

Kasvattaja harmittelee parhaan kasvukauden viileyttä, sillä kurpitsan kasvu loppui kesken. Ihannelämpötila kurpitsan kasvulle on 25 astetta.

– Lisäksi verso, josta kurpitsa saa kasvuunsa ravinteet ja veden, vaurioitui jossakin vaiheessa. Se vaikutti kurpitsan kasvuun hyvin paljon.

Jälkeläisten valmennus alkamassa

Hermunen sai kipinän kurpitsankasvatukseen vuonna 2012, ja siitä lähtien hän on kasvattanut ja risteyttänyt jättikurpitsoja.

Tämän vuoden voittajan siemenet otetaan parin viikon päästä talteen ja ensi vuonna Hermunen yrittää uusia SM-voiton vielä isommalla kurpitsalla.

– Kurpitsan kasvatus on kuin huippu-urheilua. Kaiken on osuttava nappiin, jotta pärjää, sanoo Hermunen.

Kasvun turvaamiseksi on luotava kasvihuoneolosuhteet, jotta ennätyksiin päästään. Hermusen kurpitsoilla on tihkusadetukset ja kurpitsat kasvavat moninkertaisten harsotelttojen sisällä.

– Niille on annettava runsaasti ravinteita ja vähintään kahdeksan tuntia auringonvaloa vuorokaudessa.