Hullabalooba ja Hertta ponnistavat pienestä – animaatio syntyy vaikka keittiön pöydän äärellä

Suositun animaation teko ei vaadi ympärilleen isoja studioita tai suurkaupunkia. Esimerkiksi Pikkukakkosen suosittu Hertta syntyy oululaisen Niina Grönholmin keittiön pöydän äärellä.

animaatio
Animaatio-ohjaaja Tero Takalo istuu tietokoneen äärellä ja tekee animaatioelokuvaa.
Hullabalooban merirosvohahmot syntyvät Oulussa. Sarjaa tekee myös animaatio-ohjaaja Tero Takalo.Paulus Markkula / Yle

Oulussa tehdään suosittuja lasten ja nuorten animaatioita. Studio Oudon animaatiosarja Hullabalooba pyörii parhaillaan Yle nuortenohjelma Galaxissa. Myös Yle Areenan huippusuosittu lastenohjelma Hertan maailma syntyy oululaisten käsissä.

Molempien eteen myös tehdään aktiivisesti töitä. Hullabaloobaan käsikirjoitetaan parhaillaan uutta tuotantokautta ja Hertan maailmasta on ilmestymässä syksyn aikana uusia pelejä ja kirjoja.

Tuotantojen eteen on tehty töitä jo vuosia. Hertta on pyörinyt ruuduilla jo liki vuosikymmenen ja Hullabalooba sai alkunsa vuonna 2011. Merirosvo-animaation taustalla on oululainen Studio Outo.

Merirosvokieltä ei tarvitse kääntää

Hullabalooban merirosvohahmot on luotu maailmanvalloitus mielessä. Karskeilla hahmoilla erottaudutaan valtavirrasta, eikä käännöksiä tarvita, sillä puhe on keksittyä merirosvokieltä.

Animaatiosta on valmiina 13 jaksoa ja ne on myyty jo kymmenkuntaan maahan. Lisääkin on tekeillä, kertoo Studio Oudon animaatio-ohjaaja Tero Takalo.

– Meillä on 13 uutta jaksoa kirjoitteilla. Kun meillä on 26 jaksoa, niin se on ikään kuin minimimäärä, millä me voimme lähteä myymään sitä laajemmin kansainvälisesti.

Hertta kokee muodonmuutoksen

Jos Studio Outo on Hullabalooban tarinan kanssa vasta alkutaipaleella, voi Hertan maailman luojaa, Oulunsalossa asuvaa Niina Grönholmia pitää jo alan konkarina.

Pikkukakkosen supersuosittu animaatiohahmo valloitti televisioruudun ja tietokoneen pelimaailmallaan vuonna 2008. Nyt Herttaa on uudistettu ja siitä on tulossa ulos uusia kirjoja ja pelejä, Nina Grönholm kertoo.

– Lähdimme muokkaamaan Herttaa hahmoksi, joka animaatiossa liikkuu sulavammin ja näyttää enemmän kohderyhmänsä ikäiseltä. Joskus olen vähän rumasti neitokaisestani sanonut, että paikoitellen näyttää katkokävelevältä paksulta sedältä, eikä pieneltä suloiselta lapselta.

Hertasta on tehty aikoinaan 52 jaksoa animaatiota, joita esitetään tv:ssä edelleen. Niina näkisi myös uudistetun Hertan mielellään televisiossa.

– Tuntuu, että tarinoita olisi vaikka pilvin pimein. Se olisi kyllä unelmani, että uusia jaksoja tulisi.