Hyppää sisältöön

Täydellisen ruskan metsästys – Lähetä kuva syksyn väriloistosta

Puiden valmistautuminen talven lepokauteen on käynnistynyt. Lähetä meille kuva puiden värityksestä joko sosiaalisen median tai artikkelissa olevan linkin kautta.

Kuva: Aatu Itkonen/Yle

Tänä vuonna on koko maassa huono ruskavuosi. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkasen mukaan syynä ovat erilaiset sienitaudit.

– Koivulajit ovat meidän pääruskan antajat. Niillä on ollut iso joukko erilaisia sienitauteja, kuusi-seitsemän eri lajia tänä vuonna, kiitos lämpimän alkukesän, sateisen keskikesän ja elokuun. Sienet ovat hirveästi yleistyneet, monin paikoin ovat jo lehdet lähteneet puista pois, Jalkanen toteaa.

Pohjoisessa koivuja on kiusannut erityisesti koivuruoste. Sen sijaan vaahteralla ei ole mitään sienitauteja, jotka mädättäisivät lehdet puuhun. Täten vaahterat ovatkin pääosassa syksyn väriloistossa.

– Vaahterat ovat hyötyneet tämän kesän sinänsä hyvästä lämmöstä, jota oli alku- ja keskikesällä. Oleellista on tuossa väriloistossa, että puut pystyvät yhteyttämään hyvin, tuottamaan sokereita ja hiilihydraattiylijäämää, jotka sitten parantavat värin loistoa, Jalkanen kertoo.

Sää avainasemassa ruskan muodostumisessa

Sää on avainasemassa ruskan muodostumisessa. Täydellinen ruska muodostuu lämpimän kesän, kuivan loppukesän ja syksyn yöpakkasten yhdistelmästä.

– Sateisuutta ei saa olla liikaa, että sienitaudit eivät pääse leviämään, Jalkanen kertoo.

Useimpina vuosina näyttävimmän ruskan vaahteran lisäksi on muodostanut pihlaja. Kuten koivukin, on pihlaja kärsinyt tänä vuonna sienitaudeista.

– Vaahtera on yksi eteläisen Suomen ehdottomasti näyttävimmistä lehtipuista. Sille tulee vahvat punaiset värit, laaja latvus ja se näkyy kauas, Jalkanen kertoo.

Kaupunki- ja piha-alueilla väriloistoa luovat erilaiset tuontipensaat, jotka tuottavat moniakin värisävyjä keltaisen ja punaisen väliltä. Jalkanen harmittelee, että ruska-aikana unohdetaan usein havupuiden rusko.

– Lehtikuusihan on aivan loistava keltaisine neulasineen. Rovaniemen korkeudella, kun kaikki muut ovat pudottaneet lehtensä, niin se on vasta silloin kääntynyt keltaiseksi. Se on todella kaunis. Yksikin puu maisemassa vastaa sataa lehtipuuta, Jalkanen toteaa.

Ruskan muodostuminen käynnistyy jo juhannukselta, kun päivät alkavat lyhentyä. Ruska-aika etenee Lapin tunturialueilta kohti Etelä-Suomea vaiheittain.

– Yleensä syyskuun toinen viikko normaalivuonna on Lapissa se paras ajankohta. Mitä lämpimämmille alueille tullaan, niin sitä myöhemmin. Lokakuun loppupuolella voi olla eteläisessä Suomessa rauduskoivussa ja vaahterassa lehdet keltaisena, Jalkanen kertoo.

Ruskan väriloisto kuvina

Onko ruska yltänyt jo sinun kotiseudullesi? Lähetä meille kuva kotipihasi, lenkkipolkusi tai työpaikkasi ruskasta.

Osallistu oheisen linkin kautta tai sähköpostitse: pohjanmaa@yle.fi. Voit osallistua joukkoistukseen myös Instagramin tai Twitterin välityksellä tunnisteella #yleruska.

Ylen kuvajoukkoistusten pelisäännöt