Työkoneiden päälle kiivenneille aktivisteille sakkoja

Pyhäjoen ydinvoimala-alueen työkoneiden päälle viime vuonna kiivenneet ja töitä viivyttäneet kolme aktivistia on tuomittu sakkorangaistuksiin.

Rikos (tv-sarja)
Poliisit poistuvat Fennovoiman ydinvoimalatyömaalta
Poliisit poistuvat Fennovoiman ydinvoimalatyömaalta syyskuussa 2015.Yle

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on langettanut sakkorangaistukset kolmelle aktivistille Pyhäjoen Hanhikivenniemen työmaa-alueen töiden häiritsemisestä. Teot tapahtuivat vuonna 2015.

Suurimman rangaistuksen sai 29-vuotias mies. Hänelle langetettiin kahdesta hallinnan loukkauksesta ja niskoittelusta poliisia vastaan yhteisenä rangaistuksena 45 päiväsakkoa, suuruudeltaan 12 euroa. Maksettavaa tulee 540 euroa. Lisäksi oikeus velvoitti hänet maksamaan yrityksille töiden viivästymisestä aiheutuneista tappioista yhteensä 552 euroa ja todistelukustannuksia noin 190 euroa.

Mies kiipesi ja lukitsi itsensä kaivinkoneen päälle toukokuussa 2015. Koneen käyttäminen ja toiminta työmaalla estyi kolmen tunnin ajaksi. Poliisit joutuivat kiipeämään kaivinkoneen päälle ja nostamaan miehen alas. Mies kiipesi toisen kerran kaivinkoneen päälle kesäkuussa ja esti sen käyttämisen ja toiminnan noin tunnin ajaksi.

Kolme kertaa kaivinkoneen päälle

Toinen mies, 26 vuotta, syyllistyi viiteen eri rikokseen eli kolmeen hallinnan loukkaukseen ja kaksi kertaa haitantekoon virkamiehelle. Hänelle langetettiin yhteisenä rangaistuksena 65 kuuden euron suuruista päiväsakkoa eli maksettavaa tulee 390 euroa.

Mies kiipesi heinäkuussa kairakoneen päälle ja esti sen käyttämisen noin kahden ja puolen tunnin ajaksi. Lisäksi hän rimpuili ja harasi vastaan, kun poliisit nostivat häntä pois koneen päältä.

Elokuussa mies kiipesi uudestaan kairakoneen päälle ja esti sen käytön noin viiden ja puolen tunnin ajaksi. Kolmannen kerran hän kiipesi kairakoneen päälle marraskuussa ja esti käytön noin kolmeksi tunniksi. Tällöinkin hän rimpuili ja harasi, kun poliisit poistivat häntä koneen päältä.

Käräjäoikeus velvoitti miehen maksamaan yrityksille työn viivästymisestä aiheutuneista tappioista yhteensä 1 780 euroa.

Noin 30-vuotias nainen tuomittiin hallinnan loukkauksesta ja niskoittelusta poliisia vastaan yhteiseen rangaistukseen eli hänelle langetettiin 35 yhdeksän euron suuruista päiväsakkoa, josta maksettavaa kertyy 315 euroa.

Nainen kiipesi kesäkuussa kaivinkoneen päälle ja esti sen käyttämisen noin 10 minuutin ajan. Poliisit joutuivat hakemaan naisen alas koneen päältä.