"Toitskun tytöt" – Kolme naista päätyi yhteiseen kimppa-autoon

Miten on mahdollista, että ihmiset pystyvät ilman riitoja omistamaan kimppa-auton? Kolme naista hankki yhteisen kimppa-auton ja kaikki kulut pannaan tasan. Vähän autoa tarvitsevilla naisilla yhteinen auto on toiminut hyvin.

Kotimaa
Kolmen naisen kimppa-auto Toyota.
Kimppa-autoa pidetään yhden ringissä olevan kotipihalla. Kimppalaisilla on kaikilla oma avain autoon.Yle

Eeva-Liisa Holmström tarvitsee autoa hyvin harvoin. Lappeenrannan keskustassa asuva äiti kulkee eskari-ikäisen poikansa kanssa polkupyörillä, mutta joskus on tarvetta autolle.

– Ajatus kimppa-autosta syntyi, kun yksi tuttu nainen ja kolmas naisystävä tarvitsivat autoa silloin tällöin. Kukaan ei kuitenkaan tahtonut ottaa koko autoa vaivoikseen, Holmströn kertoo.

Kolmikko sai ostettua edullisen Toyota Corollan, ja nyt he kruisailevat sillä vuorollaan.

– Meillä on yhteinen WhatsApp-ryhmä Toitskun Tytöt. Siellä me kirjoitamme esimerkiksi "Otan Tojon, käyn kaupassa", nauraa Holmström.

Kaikki kolmeen osaan

Kun joku tarvitsee autoa viikonlopuksi, se varataan ryhmässä jo paljon aikaisemmin. Vielä ei Holmströmin mukaan ole tullut tuplavarauksia, vaan kimppa-autoilu on toiminut hyvin.

Yksi kolmesta kimppalaisesta on auton omistaja. Hänelle tulee vakuutusmaksut ja muut laskut. Hän kerää muilta kimppa-auton jäseniltä rahat.

– Esimerkiksi kun viime kerralla auto piti katsastaa, minä käytin sen katsastuksessa. Sitten taas siirreltiin rahaa ja kaikki meni helposti, sanoo Holmström.

Kimppa-auto ei ehkä toimi, jos ajoa on paljon

Yhteisen auton käyttäjät asuvat lähekkäin toisiaan. Autoa säilytetään yhden kimppalaisen pihassa ja kaikilla on avaimet autoon.

Ongelmia kolmella naisella auton käyttövuoroissa ei ole ollut, mutta suurin kompastuskivi tällaisessa järjestelyssä saattaa olla epätasaiset tarpeet auton käytössä.

– Meillä on hyvä, kun jokainen tarvitsee autoa vähän. Mutta jos olisi enemmän ajoja, niin auton vuorojen varaaminen alkaisi olla melkoista palapeliä ja sitten se ei ehkä toimisi, tuumii Eeva-Liisa Holmström