Syyttäjällä 40 uutta todistetta Jukka Peltomäen lahjusoikeudenkäynnissä

Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen ja arkkitehtitoimisto Forma Futuran toimitusjohtajan Leila Tuomisen ympärille kertyneen lahjusvyyhdin selvittely sai tänään uusia käänteitä Helsingin käräjäoikeudessa.

Vantaa
Jukka Peltomäk
Jukka PeltomäkiJarno Kuusinen / AOP

Syyttäjä Tuire Tamminiemi kertoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa, että hänellä on nelisenkymmentä uutta todistetta Vantaan lahjusvyyhtiin liittyen. Valtaosa niistä on sähköpostikeskusteluja, joita Peltomäki on käynyt kaupungin henkilöstön kanssa. Lisäksi sähköposteilla on pidetty yhteyttä myös rakennuttajiin päin.

– Niistä näkyy, että Peltomäki ei ollut ainoastaan suurten linjojen johtaja vaan hänellä oli aktiivinen ote maankäytön johtamisessa.

Sähköpostien sisältöä ei päästy vielä tänään tiistaina tarkastelemaan vaan ne esitellään myöhemmissä käsittelyissä.

– Peltomäki on ilmaissut kantansa, että Kaivokselan kirkkoon pitäisi rakentaa uusi osa ja Louhelan ostoskeskus pitäisi purkaa. Forma Futura Oy oli suunnittelijana näissä hankkeissa.

Syyttäjän mukaan syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta perustuu juuri siihen, että Peltomäki on ollut esteellinen osallistumaan asioihin, joissa Tamminen on ollut osallisena. Siitä huolimatta Peltomäki vaikutti niihin aktiivisesti syyttäjän näkemyksen mukaan. Tällaisia kaavoitushankkeita on kaikkiaan 13.

– Tuoreimmasta päästä on Marja-Vantaa, joka on tärkeä rakennushanke Vantaan kaupungille, Tamminiemi sanoo.

Syyttäjän mukaan Peltomäki on saanut Tammiselta etuuksia noin 200 000 euron edestä. Peltomäki ja ja arkkitehtitoimisto Forma Futuran toimitusjohtaja Leila Tuominen kiistävät edelleen syytteet.

Tuomisen puolustusasianajajan Matti Mannerin mukaan kyse on rikosoikeudellisesti tarkasteltuna siitä, annettiinko etuudet Peltomäen virkasuhteen johdosta vai muusta syystä.

– Kun tarkemmin tarkastellaan, niin kyllä tässä ihan muut syyt on olleet kuin yritys vaikuttaa Peltomäen toimintaan virassaan.