Hyppää sisältöön

Maaoikeus: Seinäjoen kaupunki joutuu maksamaan lisäkorvauksia Roveksen alueen maanomistajille

Maanomistajat ovat voittaneet kiistan Roveksen alueen pakkolunastuksen hinnoittelusta. Pohjanmaan käräjäoikeuden maaoikeus tuomitsi kaupungin lisäkorvauksiin.

Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Pohjanmaan käräjäoikeuden maaoikeus on tuominnut Seinäjoen kaupungin maksamaan lisäkorvauksia kahdeksalle Roveksen alueen maanomistajalle. Maapohjakorvaus nousee 50 senttiä neliömetriltä, mikä tarkoittaa kaupungille lähes 700 000 euron lisäkustannuksia korkoineen. Yhteensä maapohjakorvaukset nousevat yli kahteen miljoonaan euroon.

Lisäksi kaupungin korvattavaksi tulee edunvalvontakuluja ja valtaosa oikeudenkäyntikuluista. Kaupungin maksettavaksi tulee arviolta reilu puoli miljoonaa euroa.

– Maaoikeus on tullut jonkin verran maanomistajia vastaan, mutta summa on silti paljon pienempi kuin mitä alkuperäinen vaatimus oli, sanoo Seinäjoen kaupunginlakimies Jari Jokinen.

– Kaupunki katsoo nyt rauhassa ja arvioi, onko päätös sellainen, jonka kanssa voi elää, lisää Jokinen.

Maanomistajista osa on tyytyväisiä päätökseen, osa ei. Maanomistajien asianajaja Eero Ristikangas ehti iltapäivällä päätöksen tultua tavoittaa vastaajat.

– Ratkaisu on oikeansuuntainen, mutta osalle pettymys. Ne joiden tavoitetaso ei täyttynyt, varmasti joutuvat miettimään vakavasti, valittaako vai ei, mutta vielä ei mitään ratkaisuja ole, sanoo Ristikangas.

Mikäli maaoikeuden ratkaisusta halutaan valittaa, on siihen pyydettävä korkeimmalta oikeudelta valituslupa.

Kiista Seinäjoen teollisuusalueen kupeessa olevan alueen lunastuksesta on kiistelty jo vuosia. Kyse on yhteensä reilun 150 hehtaarin maakaupoista. Alunperin oikeutta käytiin kaupungin pakkolunastuksista, jotka pantiin valitusten jälkeen täytäntöön Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä vuonna 2014.

.
.