EU jatkaa sotilaallisen yhteistyön kasvattamista - Britannia vastustaa

EU-maat jatkavat Ranskan ja Saksan johdolla EU:n sotilaallisen yhteistyön vahvistamista tänään tiistaina alkaneessa EU-maiden puolustusministerien kokouksessa Slovakiassa. EU:n jättävä Iso-Britannia sanoo vastustavansa ankarasti EU-armeijan perustamista.

Ulkomaat
Sotilaita Challenge-15 harjoituksissa Puolassa.
Visegrád-ryhmän sotilaita EU-maiden yhteisissä harjoituksissa Pohjois-Puolassa 2015.Marcin Bielecki / EPA

EU-maat jatkoivat tiistaina sitkeästi suunnitelmiaan tehostaa EU:n sisäistä sotilaallista yhteistyötä. Iso-Britannia vannoi vastustavansa EU-armeijan tai EU:n sotilaspäämajan perustamista.

Iso-Britannian jättäessä parhaillaan EU:ta Ranska ja Saksa ovat olleet yhdessä ajamassa Euroopan puolustusyhteistyön syventämistä. Tavoitteena on, että EU pystyisi itse suoriutumaan omista turvallisuusoperaatioistaan.

Britannia puolustaa Naton roolia Euroopan turvallisuuspolitiikassa

Britit ovat toistuvasti aiemmin estäneet EU-maiden syvemmän sotilaallisen yhteistyön ja aikovat estää sen jatkossakin. Asian toi ilmi myös Britannian puolustusministeri Michael Fallon ennen tiistain EU:n puolustusministereiden kokousta Slovakiassa.

– Aiomme vastustaa jokaista ajatusta EU-armeijan tai EU:n sotilaspäämajan perustamisesta, jotka heikentävät Natoa, sanoi Fallon.

Huolimatta vankkumattomasta tuestaan NATOlle, Britannian täytyy jatkaa yhteistyötä EU:n kanssa vielä vuosia, kun maa joutuu neuvottelemaan EU:n eroamisehdoistaan.

EU:n ulkoministerin mukaan EU ja Nato jatkavat yhteistyössä

Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian kertoi suuresta tarpeesta kasvattaa EU:n sotilaallista suorituskykyä. Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen sanoi, että kyse ei ole vain Euroopan yhteisestä armeijasta.

EU-joukot ovat olleet mukana kouluttamassa poliisi- ja turvallisuusjoukkoja Afganistanissa, Malissa, Somaliassa ja sopineet äskettäin Libyan rannikkovartioston kouluttamisesta.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini sanoo, että EU:n perussopimukset eivät salli yhteisen eurooppalaisen armeijan perustamista.

Hänen mukaansa Naton sotilasliiton pääsihteerin Jens Stoltenbergin osallistuminen Bratislavan kokoukseen on merkki siitä, että EU ja Nato toimivat läheisessä yhteistyössä.

Lähteet: AP