"Lähdetään tupakkatauolle!" – asiantuntija haluaa tupakkalauseet pois ammatillisista oppilaitoksista

Koulupäivän tauot pitää asiantuntijan mielestä laittaa uusiksi. Tauko ei saa houkuttaa tupakalle.

terveys
Tupakoita tumpattu lumiseen tuhkakuppiin.
Seppo Sarkkinen / Yle

Ammatillisissa oppilaitoksissa on tehty kovasti työtä savuttomuuden saavuttamiseksi. Jo lain mukaan tupakointi on kielletty peruskoulujen, päiväkotien ja toisen asteen oppilaitosten alueella.

– Jotain ihmeellistä tapahtuu, kun nuoret siirtyvät peruskoulusta ammatillisiin oppilaitoksiin, tuskailee Savuton kunta -projektin johtaja Tarja Kristiina Ikonen.

Uusimman kouluterveyskyselyn mukaan peruskoulun 8.–9.-luokkalaisista yhdeksän prosenttia tupakoi. Mutta kun siirrytään peruskoulun jälkeen ammatilliseen oppilaitokseen, niin siellä ensimmäisen ja toisen vuosikurssin oppilaista jo 30 prosenttia tupakoi. Samanikäisistä lukiolaisista tupakoivia on kuitenkin vain kuusi prosenttia.

Taukokulttuuriin muutos

Savuton kunta -projektin johtaja, Savon sydänpiirin toiminnanjohtaja Tarja Kristiina Ikonen toivoo ammatillisiin oppilaitoksiin merkittävää tapakulttuurin muutosta erityisesti tauoille ja välitunneille.

Savuton vyöhyke - kyltti
Lappeenrannassa kolmen koulun ympäristö on määrätty savuttomaksi alueeksi.Yle Petri Kivimäki

– Kouluissa pitää miettiä tauoille järkevää tekemistä, niin etteivät oppilaat ensisijaisesti lähtisi tupakalle ryhmäytymään, sanoo Tarja Kristiina Ikonen.

Ikosen mukaan kouluissa kuulee edelleen pinttyneitä tapoja.

– Vielä on paikoin sellainen tapa, että lähdetään tupakkatauolle. Eihän niin enää saisi sanoa.

Tarja Kristiina Ikonen toivookin, että ammatillisissa oppilaitoksissa ihan oikeasti mietitään, miten henkilöstö sitoutetaan savuttomaan työpäivään, miten uudet opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen savuttomaan toimintatapaan ja miten touoille saadaan järkevää ja mielekästä tekemistä. Näin hänen mielestään päästään eroon savullisista tauoista.

Ammattiopiston rehtorikin mukana tupakkavalvonnassa

Lappeenrantalaisen Saimaan ammattiopisto Sammon rehtori Antti Lehmusvaara on ollut aamupäivän rehtorille ehkä vähän epätyypillisessä työssä.

– Imatran toimipisteen äärellä olin apulaisrehtorin kanssa tupakkavalvonnassa. Viisi tupakoitsijaa tavattiin koulun alueella tupakalla, kertoo Lehmusvaara.

Lehmusvaaran mukaan Saimaan ammattiopisto Sammossa pidetään hyvin tiukasti kiinni siitä, että koulun alueella ei tupakoida - eivät opiskelijat eikä muukaan henkilökunta.

– Mikäli oppilas tavataan tupakoimassa, lähtee siitä alaikäisen oppilaan kohdalla aina ilmoitus kotiin.

Mikäli huomautus ja kotiin tehtävä ilmoitus eivät tehoa, niin rehtorin puhuttelu ja jopa määräaikainen koulusta erottaminen saattaa tulla kyseeseen.

– Erottamista ei kyllä ole vielä kertaakaan tarvinnut tehdä, sanoo Lehmusvaara

"Tupakointiin ei kannusteta"

Rehtori Antti Lehmusvaara ei oikein niele Savuton kunta -projektin johtaja Tarja Kristiina Ikosen väitettä, että tauoilla jotenkin kannustettaisiin tupakointiin tai suhtauduttaisiin siihen myönteisesti.

– Se joka kehottaa lähtemään tupakkatauolle, toimii vastuuttomasti.

Lehmusvaara olettaa, että tupakkataukokulttuuri tulee jostain muualta kuin ammattiopistosta.

Savuton vyöhyke -merkki
Kieltomerkit ympäröivät savuttoman vyöhykkeen rajaa Lappeenrannassa. Yle Petri Kivimäki

Savutonta aluetta 27 hehtaaria

Saimaan ammattiopisto Sammossa on kaikkiaan liki 4 000 opiskelijaa. Koulu ei luonnollisestikaan voi valvoa, mitä oppilaat tekevät koulualueen ulkopuolella tai vapaa-aikanaan.

Koulualueella tupakointi on jo lain mukaankin kielletty, mutta sen lisäksi ammattiopiston ja sen lähellä olevan peruskoulun ja lukion ympäristön on Lappeenrannan kaupunki julistanut savuttomaksi alueeksi. Koulun ympärillä savutonta aluetta on kaikkiaan 13,6 hehtaaria.

– Kielto on vähentänyt merkittävästi tupakointia ainakin koulun läheisyydessä, kertoo rehtori Antti Lehmusvaara.

Lisäksi Lappeenrannan kaupunki on julistanut savuttomaksi Lauritsalan koulun ja Lyseon lukion ympäristön, joten kaikkiaan savutonta aluetta Lappeenrannassa on jo 27 hehtaaria.