1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Mielenterveysseura: Vastaanottokeskuksissa useita itsemurhia – osalla kielteinen turvapaikkapäätös, osalla ei vielä päätöstä

Pääkaupunkiseudun keskuksissa on ollut viime viikolla kaksi itsemurhaa ja kolme itsemurhayritystä, sanoo Outi Ruishalme Suomen Mielenterveysseurasta.

Helsinki
Turvapaikanhakija vastaanottokeskuksessa.
Kay Nietfeld / EPA

Pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksissa on ollut viime viikkoina useita itsemurhia ja itsemurhayrityksiä, kertoo Suomen Mielenterveysseura tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Mielenterveysseura toteaa perustavansa tietonsa sen kriisikeskuksen tietoon tulleisiin tapauksiin.

– Tiedossamme on, että esimerkiksi viime viikolla on ollut kaksi kuolemaan johtanutta itsemurhaa ja kolme yritystä, joista ei ole vielä varmuutta, onko joku niistä johtanut kuolemaan vai ei; onko pystytty pelastamaan, sanoo Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskustoiminnan johtaja Outi Ruishalme Ylelle.

Hänen mukaansa kyse on turvapaikanhakijoista, jotka ovat asuneet eri vastaanottokeskuksissa eri puolilla pääkaupunkiseutua.

"Suomen linjauksia tarkasteltava kriittisesti"

Tapaukset kertovat turvapaikanhakijoiden toivottomuudesta, Mielenterveysseura katsoo.

Ilmiö itsessään ei kuitenkaan ole uusi: Yle uutisoi jo kesäkuussa, että lähes joka toisessa vastaanottokeskuksessa on ollut itsemurhayrityksiä.

– Kyllä tämä kertoo siitä, että vastaanottokeskuksissa on paljon turvapaikanhakijoita ja henkilökuntamäärä tilanteeseen on nähden niukka. Haavoittuvassa tilanteessa oleville ei pystytä tarjoamaan lainmukaista psyykkistä tukea, Ruishalme kommentoi.

Hän toteaa, että osa itsemurhan tehneistä tai sitä yrittäneistä on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Osa ei ole saanut päätöstä vielä ollenkaan, hän jatkaa.

– Vaikuttaa siltä, että tämä viestii myös siitä, että Suomen linjauksia pitäisi tarkastella todella kriittisesti.

– Onko niin, että osa turvapaikanhakijoista näkee, että jos tulee kielteinen päätös ja joutuu palaamaan, tilanne on niin toivoton että on saman tien valmis lopettamaan itsensä jo täällä, Ruishalme kysyy.

Lue seuraavaksi