Saksalaispohatta: Brexit tekee Britanniasta entistä houkuttelevamman

Monet äänenpainot vihjaavat nyt, että kansanäänestyksen jälkeinen Brexit-paniikki olisi hälvennyt. Ainakin yksi suuri talousvaikuttaja euroalueelta uskoo vakaasti, että Britanniasta tulee sijoittajalle loppujen lopuksi Eurooppaa kiinnostavampi.

talous
Mathias Döpfner.
Mathias Döpfner.AOP

Brexitin jälkeen Britannia on kovemmassa iskussa kuin EU-maat. Puhe kuulostaa eroa kansanäänestyksessä vaatineiden kampanjapuheelta, mutta tällä kertaa näin vakuuttaa Saksan vaikutusvaltaisimpiin liikemiehiin lukeutuva Mathias Döpfner.

– Veikkaan, että 3–5 vuodessa Englannilla menee paremmin kuin Manner-Euroopalla, Döpfner sanoi Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Jos Britannia pystyy luomaan tänne vaihtoehdon, se olisi erittäin houkutteleva.

Mathias Döpfner

Döpfnerin iso mediakonserni Axel Springer julkaisee muun muassa Saksan myydyintä sanomalehteä Bildiä ja Die Weltiä sekä laajasti luettua verkkolehti Business Insideria (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa Britanniasta tulee EU-erossa markkinaehtoisempi, kun taas Eurooppa joutuu rahoittamaan talousongelmaisia maita menestyvien maiden pussista.

– Se voi olla monen sijoittajan mielestä luotaantyöntävää, Döpfner pohti.

– Jos Britannia pystyy luomaan tänne vaihtoehdon, se olisi erittäin houkutteleva.

Sijoittajien vakuuttelu jatkuu

Saarivaltiossa iloittiin jo kesällä japanilaisen Softbankin jättimäisestä 29 miljardin euron sijoituksesta teknologiayhtiö Arm Holdingsiin. Uusi brittihallitus julisti tuoreeltaan kaupan merkiksi siitä, että liiketoiminta maassa jatkuu vanhaan tapaan.

Vaikka osa talousmittareistakin on ollut eroäänestyksen jälkeen myönteisiä, ministerit ovat myöntäneet joutuvansa vakuuttelemaan amerikkalaisia ja aasialaisia sijiottajia Lontoossa pysymisen kannattavuudesta.

Maanantaina Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi muotoili, että markkinat ovat olleet brexit-äänestyksen jälkimainingeissa "vastustuskykyiset". Hän kuitenkin tähdensi, että eroneuvottelujen venyminen vahvistaa myös epävarmuuden pitkittymisestä tulevia talousseuraamuksia.

Britannia ei aio jättää virallista eroilmoitusta vielä tänä vuonna. Eroilmoituksen jälkeen EU:n ja Britannian olisi sopimuksen mukaan neuvoteltava yhteistyön ehtonsa kahdessa vuodessa.

Taloustutkijoiden yleinen näkemys on, että ainakin seuraavat pari vuotta ovat Britannialle EU-eron vuoksi kitukasvun aikaa. Näin näkee myös Suomessa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tiistaina antamassaan suhdanne-ennusteessa (siirryt toiseen palveluun).

Brexit-vaikutukset Suomeen olisivat kuitenkin myönteisemmät kuin muissa Etlan tarkastelemissa maissa – Suomen hintakilpailukyky kohenisi suhteellisen paljon ja lisäksi Suomen vienti painottuu Brexitistä hyötyviin maihin kuten Kiinaan ja Venäjään.