1. yle.fi
  2. Uutiset

Harvinainen haukkumestari löytää hirvet, pitää vorot loitolla ja on kaikkien kaveri

Mikkeliläisen Pasi Himasen jämtlanninpystykorva Mustikkaharjun Saana teki historiaa haukkumalla hirvikokeessa täydet 100 pistettä. SM-tason kilpailuihin luppakorvaisella Saanalla ei ole kuitenkaan mitään asiaa.

luonto
Pasi Himanen ja Saana kotipihallaan.
Petri Vironen / Yle

Pasi Himasen perhe asuu Saimaan rannalla 10 kilometrin päässä Mikkelin torilta. Piha-aitauksessa haukkuu kaksi jämtlanninpystykorvaa. Mustikkaharjun Saana ja Lyydia ovat sisaruksia kangasniemeläisestä Mustikkaharjun kennelistä.

Mustikkaharjun Saanasta, kotioloissa Saanasta, tuli koira-Suomen julkkis reilu viikko sitten. Juvalla pidetyssä kansainvälisessä kokeessa narttukoira haukkui täydet 100 pistettä.

– Olen tuominnut kymmeniä kilpailuja ja nähnyt satoja koiria, mutta yhtään sadan pisteen suoritusta en ole nähnyt, Suomen harmaahirvikoirajärjestön hallituksen jäsen ja ylituomari Antti Liukkonen kertoo.

Jo 90 pisteen suoritus on kovaa luokkaa

Antti Liukkonen

– Jo 90 pisteen suoritus on kovaa luokkaa, Liukkonen muistuttaa.

Tottelevaiset koirat harvassa

Himasen koiran 100 pisteen suoritus on lajissaan harvinainen. Kokeessa koiran pitää löytää hirvi, haukkua sitä ja käydä välillä kutsusta isäntänsä luona. Koe kestää viisi tuntia ja lisäksi hakuajan.

– Saana haukkuu juuri niin pitkään kuin minä haluan. Hyviä hirvikoiria on paljon, mutta näin tottelevaiset ovat harvassa, Pasi Himanen arvioi.

Narttukoira tuli Himasille vasta vuoden ikäisenä. Lahjakas koira opetteli hirvikoiran ja isännän yhteistyötä yhtä jalkaa isäntänsä kanssa.

Meillä taisi luonteet sattua jotenkin hyvin yhteen

Pasi Himanen

– Meillä taisi luonteet sattua jotenkin hyvin yhteen. Ja ensimmäisen kerran onnistuneen suorituksen jälkeinen kiitos oli varmaan iso asia.

Sadan pisteen suoristus oli taksialan yrittäjänä toimivalle Pasi Himaselle yllätys.

– Vanhat metsämiehet sanovat, että jokaiselle sattuu elämän aikana yksi hyvä koira. Se on sitten ilmeisesti tämä.

Nelivuotias narttu on huippulahjakas metsästyskoira, mutta esimerkiksi SM-tason kilpailussa sitä ei nähdä. Sosiaalisella haukkujalla on luppakorvat, joiden takia sitä ei näyttelyihin viedä.

Koirat perheenjäseniä

Kansainvälisessä hirvikokeessa ei osanottajien näyttelyominaisuuksia arvioida. Siinä ratkaisevat ainoastaan haku, haukku ja yhteistyö isännän kanssa.

– Saana on hyvä hirvikoira, äärimmäisen lapsiystävällinen ja loistava varashälytin. Ei tarvitse riistakameroita pihaan asentaa. Se on meille perheenjäsen kuten Lyydiakin.

Ei tarvitse riistakameroita pihaan asentaa

Pasi Himanen

Äärimmäisen leppoisa koira on metsässä kovaluontoinen, josta kertoo lohjennut kulmahammas. Hammas sai kyytiä kahakassa vihaisen emähirven kanssa.

Himasen kohdalta hirvestyskausi alkoi lauantaina Lyydian kanssa kahdella kaadolla. Saana pääsee oikeaan hirvijahtiin parin viikon päästä.

Lue seuraavaksi