Ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen: "Ohjuskokeilla hankittiin todistusaineistoa"

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen vahvistaa, että Suomessa on tehty ohjuskokeita liittyen malesialaiskoneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa.

Malaysia Airlines Boeing 777-koneen hylky itäukrainalaisella pellolla heinäkuussa 2014. Kuva: Anastasia Vlasova / EPA

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) vahvistaa, että Suomessa on tehty ohjuskokeita, jotka liittyvät MH17-koneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa.

– On tehty. En tiedä, kuinka salaisia ne ovat, kun lehdistökin niistä kertoo, Vanhanen sanoo.

Vanhanen kertoo, että Suomella ja Hollannilla on keskenään sopimus, jonka puitteissa maat auttavat toistensa rikostutkintoja. Hollannissa on parhaillaan käynnissä rikostutkimus liittyen malesialaisen lentokoneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.

Kone nousi Amsterdamista ja sen oli tarkoitus saapua Kuala Lumpuriin. Kaikki 298 matkustajaa kuolivat ja heistä hollantilaisia oli 154.

Hollantilaistutkijat epäilevät, että alasampumisessa olisi käytetty venäläisvalmisteisia Buk-ohjuksia. Suomessa on Vanhasen mukaan käytöstä poistettuja Buk-ohjuksia.

– Olen ymmärtänyt, että niillä pyritään hankkimaan todistusaineistoa tai ylipäätään aineistoa siihen, mitä jäämiä ohjuksista saattaa jäädä, Vanhanen sanoo.

Hän kuitenkin kertoo, ettei tiedä tarkkaan kokeiden yksityiskohdista.

– Toivottavasti tämä auttaa itse rikostutkimusta.

KRP: "Annoimme oikeusapua Hollannille"

Keskusrikospoliisi puolestaan kertoo antaneensa Hollannille oikeusapua malesialaiskoneen alasampumisen tutkintaan liittyen. KRP kertoo asiasta Twitter-tilillään.

Oikeusavun sisältöä KRP ei voi kommentoida. Keskusrikospoliisista kuitenkin vahvistetaan, että oikeusapupyyntö liittyi nimenomaan onnettomuuden rikostutkintaan, eikä alkuperäiseen onnettomuustutkintaan.

Aiemmin tiistaina hollantilainen sanomalehti De Telegraaf (siirryt toiseen palveluun) kertoi, kuinka Suomessa on tehty salaisia ohjuskokeita liittyen MH17-koneen alasampumisen tutkintaan. Tarkempaa tietoa, kuten aikaa tai paikkaa, testeistä ei ole vielä kerrottu.

Suomen puolustusministeriö tai puolustusvoimat eivät toistaiseksi ole kommentoineet asiaa.

Hollantilaisten syyttäjien johtamat rikostutkijat tekivät kokeita selvittääkseen, millaisella ohjuksella malesialaiskone pudotettiin. Testien perusteella kyseessä oli venäläinen Buk-ohjus, kertoo De Telegraaf.

Malaysian Airlinesin lento MH17 syöksyi maahan Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014.

Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä BUK M1
Buk-ohjuksen taistelukärki tappaa 40 metrin säteellä.

juttua korjattu 27.9. klo 15.55: Matti Vanhanen on ulkoasiainvaliokunnan eikä puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kuten jutussa aiemmin luki