Kiristeletkö hampaita? Viinipullon korkki auttaa salakavalaan vaivaan

Hampaiden yhteenpureminen voi aiheuttaa selittämättömiä kipuja ja jopa näköhäiriöitä. Korkkihengitys ja leukajumppa helpottavat oloa.

terveys
Kuvassa Marjo Salmela, pullonkorkki ja anatomiakartta
Fysioterapeutti Marjo Salmela neuvoo narskuttelijoita kokeilemaan korkkihengitystä.Katariina Poranen / Yle

Jos kärsii hampaiden yhteenpuremisesta tai narskuttelusta, kaipaavat purentalihakset rentoutusta. Sitä tarjoaa korkkihengitys, jossa viinipullon korkki laitetaan etuhampaiden väliin.

Medirexin fysioterapeutti Marjo Salmela neuvoo leikkaamaan viinipullon korkista sopivankokoisen palan. Pala voi olla enintään 3 sentin pituinen. Pienempikin riittää, jos kolmesenttinen pala ei mahdu etuhampaiden väliin.

Sitten korkki hampaiden väliin kevyesti. Korkkia ei saa purra, vaan kasvojen pitää pysyä rentona. Kipua pitää välttää. Jos harjoitus alkaa sattua, pitää se keskeyttää.

Ensimmäisenä päivänä rentoillaan näin 1 minuutin ajan, toisena päivänä 2 minuuttia. Joka päivä rentoutusharjoituksen kestoa lisätään 1 minuutilla niin, että lopulta päädytään 10 minuutin harjoitukseen.

Liike rentouttaa

Leukaa voi rentouttaa korkkihengityksen lisäksi esimerkiksi kahdella jumppaliikkeellä.

Hyvä konsti on laittaa post it -lappuja vähän joka paikkaan, työhuoneeseen ja kotiin. Lappuun kirjoitetaan "älä pure hampaita". Joka kerta, kun katse osuu lappuun, lopetat puremisen.

Marjo Salmela

– Laita kieli yläetuhampaiden taakse kitalakeen. Suuta avataan ja suljetaan niin, että kieli on koko ajan kitalaessa. Noin 10 kertaa rauhallisesti ja ilman kipua, Salmela neuvoo.

Toinen harjoitus perustuu suun avaamisen vastustamiseen. Suuta sulkevat purentalihakset rentoutuvat, kun lihastyötä annetaan suuta avaaville lihaksille.

– Parilla sormella voi vastustaa leuan avausliikettä, kivuttomalla liikeradalla rauhallisesti 10 kertaa ilman naksumista ja kipua.

Mitä muuta voi tehdä?

Hampaiden yhteenpuremisesta kärsivän pitäisi kiinnittää huomiota tapaansa syödä.

– Usein tästä vaivasta kärsivä pureskelee ruokaa kipeällä puolella leukaa. Pitäisi harjoitella syömään myös toisella puolella, Salmela kehottaa.

Jos hampaita puree yhteen myös päivisin, itseään voi muistuttaa paremmista tavoista muistilappujen avulla.

– Tosi hyvä konsti on laittaa post it -lappuja vähän joka paikkaan, työhuoneeseen ja kotiin. Lappuun kirjoitetaan "älä pure hampaita". Joka kerta, kun katse osuu lappuun, lopetat puremisen.

Epämääräisiä oireita

Hampaiden äänekkäästä narskuttelusta jää kiinni yleensä helposti. Narskuttelija jyrsii hampaita yhteen niin, ettei sänkykaveri saa öisin mölyltä unta. Hammaslääkäri näkee narskuttelun seuraukset purukalustossa: hampaat ovat kuluneet ja poskissa sekä kielessä voi olla puremisen jälkiä.

Kaikesta hampaiden kiristelystä ei kuitenkaan jää helposti kiinni. Jos tapana on yksinkertaisesti purra hampaita ääneti ja tiukasti yhteen ilman leuan liikettä, voi puremisen oireista joutua kärsimään kauan.

"Ennen kuin osataan epäillä hampaiden yhteenpuremista, on potilas voinut tehdä jo pitkän kierroksen terveydenhuollossa ennen kuin todetaan, että ahaa, sinähän puret hampaita."

Marjo Salmela

– Ennen kuin osataan epäillä hampaiden yhteenpuremista, on potilas voinut tehdä jo pitkän kierroksen terveydenhuollossa. On tutkittu korvia, silmiä, poskionteloita ja nielemistä ennen kuin todetaan, että ahaa, sinähän puret hampaita, Marjo Salmela kertoo.

Purentahäiriön oireet ovat epämääräisiä. Potilas kärsii esimerkiksi lihaskivuista niska-hartiaseudulla, päänsärystä ohimoilla ja otsalla sekä kivusta silmän takana. Salmelan mukaan hampaiden yhteenpurijalla saattaa olla myös näköhäiriöitä ja korvavaivoja.

– Korvissa voi olla kipuja ja potilas voi kuulla ikään kuin tinnitusta sekä korvassa voi olla tunnetta vedestä tai vaikusta.

Luonnollisesti oireita on myös puremisen aikana töitä paiskivissa leukanivelissä, jotka ehkä paukkuvat tai rahisevat. Suun sisällä kipuja voi olla kielessä ja kitalaessa. Lisäksi potilas saattaa kärsiä selittämättömistä hammassäryistä ja nielemisvaikeuksista.