Aino-Kaisa Saarinen kiistää kirjansa horjuttavan maajoukkueen henkeä – "Siinä on menestyksen avaimet"

Huippuhiihtäjä kertoo saaneensa tuoreesta elämäkerrastaan vain positiivista palautetta.

hiihto
Aino-Kaisa Saarinen tyttärensä kanssa Lahden urheilukeskuksessa.
Yle / Juha-Petri Koponen

Aino-Kaisa Saarisen elämäkerran on herättänyt paljon huomiota. Kirjan paljastukset huippuhiihtäjän yksityiselämästä sekä kilpasiskoihin kohdistuva kritiikki ovat nousseet otsikoihin tiistain aikana. Saarinen itse kertoo saaneensa kirjastaan kehuja.

– Minulle on tullut vain ja ainoastaan positiivista palautetta. Tarkoitus oli tehdä mahdollisimman realistinen eikä mikään hehkutuskirja, kertoo Saarinen.

Totta kai olen joutunut tekemään tiukkoja valintoja, mutta kaikki on tehty hiihdon ehdoilla.

Moninkertainen maastohiihdon maailmanmestari ja viisinkertainen olympiamitalisti kertoo halunneensa kirjassaan kuvata millaista huippu-urheilijanaisen elämä on.

– Jos sun pitää pyrkiä olemaan maailman paras, kyllä sun pitää katsoa, että asiat on kohdallaan, eikä vaan toivoa, että asiat menee siihen suuntaan.

Kirja paljastaa Saarisen itsekkään puolen. Urheilijan mukaan kovat tavoitteet vaativat hiihdon laittamista ykköspaikalle.

– Yksi vaan voi olla ykkönen, se voi tuntua vähän ikävälle. Totta kai olen joutunut tekemään tiukkoja valintoja kun kaikki on tehty hiihdon ehdoilla. Mutta mitaleja ja voittoja on tullut, ei ole siis huonosti mennyt.

Perheen ja Virpin kanssa välit kunnossa

Kirja nosti julkisuuteen myös Saarisen perhesuhteet.

– Voihan sen sanoa, että he ovat joutuneet välillä kokemaan kovia. Mutta ovat itse tienneet ja ymmärtäneet, millaista huippuhiihtäminen on ja mitä se vaatii. Ei välit ole tässä loppuelämäksi mennyt: mun perhe rakastaa mua ja minä heitä, pienen tyttövauvan äiti vakuuttaa.

Jos mulla ei olisi ollut esimerkiksi Virpiä kilpakumppanina, niin musta ei olisi tullut näin hyvää hiihtäjää.

Yle Urheilu arvioi kirjan pahoittavan monen mielen Suomen hiihtopiireissä. Esille on nostettu muun muassa Saarisen jännitteinen suhde entiseen kilpasiskoon, Virpi Sarasvuohon.

– Mun mielestä on tärkeää tuoda sekin esiin, että kun kilpailu on kovaa joukkueen sisällä, tulee ristiriitoja. Jos mulla ei olisi ollut esimerkiksi Virpiä kilpakumppanina, niin musta ei olisi tullut näin hyvää hiihtäjää. Se on ihan fakta, Saarinen painottaa.

Hollolalaisurheilijan mukaan välit Sarasvuohon ovat nykyisellään hyvät – äidit ovat muun muassa vaihtaneet kokemuksia raskaudesta.

Toimittajat ovat ihmetelleet kirjan julkaisuaikaa juuri Lahden MM-kotikisojen alla. Saarisen mukaan kyse on vain siitä, että raskauden vuoksi hänellä oli riittävästi aikaa kirjan kirjoittamiseen.

Saarinen ei myöskään hyväksy väitettä siitä, että kirjan kritiikki voisi heikentää muiden Lahden helmikuisiin MM-hiihtoihin valmistautuvien urheilijoiden joukkuehenkeä.

– En tiedä, onko kirjassa nyt nostettu esiin erityisesti lajin epäkohtia. Enemmänkin siinä on menestyksen avaimet. Tuolla reseptillä on tehty tulosta, Saarinen muistuttaa.

– En usko, että se vaikuttaa ainakaan huonossa mielessä joukkueeseen, hiihtäjä lisää.