Raju taifuuni keskellä Taiwania

Taiwan on tottunut trooppisiin hirmumyrskyihin, mutta kolmas taifuuni kolmen viikon sisällä on jo kova haaste.

Ulkomaat
Taifuuni Megi riehui Hualienin maakunnassa Taiwanissa 27. syyskuuta 2016.
Taifuuni Megi riehui Hualienin maakunnassa Taiwanissa 27. syyskuuta 2016. Ritchie B. Tongo / EPA

Taiwanin saarivaltion halki kulkee parhaillaan trooppinen hirmumyrsky. Megi-niminen taifuuni on jo kolmas rajumyrsky Taiwanissa kolmen viikon kuluessa.

Megin tuulet puhaltavat 45 metrin sekuntinopeudella. Puita kaatuu ja kaduilla on vaarallista liikkua, kun irtonaista romua lentää puuskien mukana.

Ainakin neljä ihmistä on kuollut myrskyn aiheuttamissa onnettomuuksissa. Viranomaisten tietoon on tullut vajaa 200 loukkaantumistapausta.

Megi-myrskyn ehkä uhkaavin seuraus on valtava sademäärä. Jo kahden aiemman myrskyn seurauksena Taiwanin vuoristoseudulle on satanut syyskuun aikana yli 1 000 milliä vettä. Megi tuo lisäksi noin 300 millin sademäärän.

Tämä merkitsee, että kullekin maaperän neliömetrille sataa yhteensä 1 300 litraa vettä. Maaperä on täysin vettynyt, eikä vesi imeydy maahan. Valtava vesimäärä nostaa tulvia ja aiheuttaa mutavyöryjä.

Taiwanin viranomaiset ovat hyvin varautuneita hirmumyrskyihin. Megin saapuessa suurin osa kouluista ja valtion virastoista oli suljettu. Lentoliikenne, samoin kuin suurin osa linja-auto- ja junaliikenteestä oli pysäytetty.

Säätieteilijöiden mukaan Megin hyvä puoli on, että se liikkuu eteenpäin suhteellisen nopeasti. Myrsky siirtyy merelle jo illalla. Huomenna keskiviikkoaamuna se saapuu Kiinan mannermaalle.

Lähteet: Reuters, AFP