Liian lihava riita? Šeikit heittivät toivon öljysovusta

Saudi-Arabia on luopunut haaveista vakuuttaa Iran öljytuotannon jäädyttämisestä. Muut öljymahdit ajavat jäädytystä, jotta hinta kallistuisi, mutta Iranilla on hyvät oltavat sille jälleen avautuneilla markkinoilla.

talous
Khalid al-Falih
Khalid al-Falih.AOP

Iranin öljyministeri kieltäytyy sopimasta öljytuotannon tason jäädyttämisestä keskiviikon Opec-kokouksessa. Iranilaisministeri Bijan Zanganeh teki linjansa selväksi toimittajille kokouksen aattona tiistaina energiaseminaarissa.

Öljymaat ovat pitkään yrittäneet keksiä ratkaisua hinnanlaskulle lähinnä luomalla niukkuutta markkinoille tuotantoa rajoittamalla. Uutistoimistolähteiden mukaan iranilaiset ja saudinäkemykset ovat liian kaukana toisistaan, jotta minkäänlaista sopua tuotantorajoituksista saataisiin nyt aikaiseksi.

– Tämä on konsultatiivinen tapaaminen... konsultoimme toisiamme, kuulemme näkemyksiä, kuulemme Opecin sihteeristöä ja kuulemme kuluttajia, luonnehti Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih Reutersille.

Uutistoimiston lähteet kertovat, että Saudi-Arabia olisi yrittänyt hieroa sopua tarjoutumalla leikkaamaan omaa öljytuotantoaan nykytasoa pienemmäksi, jos Iran osallistuu talkoisiin jäädyttämällä oman tuotantonsa tason. Tämä olisi kuningaskunnalta iso myönnytys. Aiemmin saudit eivät suostuneet keskustelemaan öljymäärien vähentämisestä.

Jäädytyssopu näytti tiistaina markkinoiden silmiin niin epätodennäköiseltä, että öljyhinnat laskivat kaksi prosenttia tiistain kaupankäynnissä.

Opec-maat kokoontuvat epävirallisiin neuvotteluihin keskiviikkona ja tapaavat myös öljykartelliin kuulumattoman Venäjän edustajat.

Keväällä kiihkeät jäädytysneuvottelut vesittyivät Iranin vastustukseen. Iran oli juuri vapautunut kansainvälisistä talouspakotteista, jotka länsi oli aikanaan asettanut ydinohjelman takia. Iran kirmaa täten öljymarkkinoilla kuin laitumelle päässyt vasikka, kun taas Saudi-Arabia kamppailee huokean öljyn aikana alijäämäbudjetin ja palkkaleikkauksien kanssa.

Raakaöljy on halventunut loppuvuodesta 2014 lukien, kun tarjontaa on ollut enemmän kuin kysyntää. Aiemmin tänä vuonna öljynhinta valahti alimmilleen 13 vuoteen.

*Lähteet: *Reuters, AFP, AP