Helsingin Erottajalle nousee ruotsalaisten lahjoittama monumentaalinen veistos

Ruotsalaiset lahjoittavat Suomelle 100-vuotisjuhlan kunniaksi neljästä veistoksesta koostuvan taideteoksen. Ruotsalaisen teatterin eteen tulee läpikuljettava tilateos.

Helsinki
Eva Langen Monta osaa, yksi kokonaisuus -taideteos.
Ruotsalaisten lahjoittama veistos muuttaa Ruotsalaisen teatterin ympäristön, kun koko alue uudistetaan. Havainnekuva. Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Ruotsalaisen Eva LangenMonta osaa, yksi kokonaisuus on päätetty sijoittaa Erottajalle Ruotsalaisen teatterin viereen. Paikalta lähtee nyt linja-autoja ja se on päällystetty asfaltilla. Asiasta päätti Helsingin kaupunginhallitus.

Eva Langen Monta osaa, yksi kokonaisuus -taideteos.
Havainnekuva.Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus on vastuussa hankkeesta, jossa yksityiset henkilöt ja yhdistykset lahjoittavat Ruotsille ja Suomelle julkisen taideteoksen.

Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila myöntää, että Erottaja on vaativa paikka, koska Mannerheimintiellä on paljon liikennettä ja Ruotsalainen teatteri on hienoa arkkitehtuuria. Teatterin kulmalta alkaa Esplanadi, joka päättyy Kauppatoriin.

– Teos sopii tilaan, koska se on rauhallinen tässä ympäristössä. Uskon, että se saadaan sijoitettua, kunhan asiasta neuvotellaan taiteilijan kanssa

Taideteos ei vaikuta sellaiselta, että se aiheuttaisi monien patsaiden tapaan riitaa ja hammasten kiristelyä.

– Uskon, että näin on. Se on on yleisön kanssa vuorovaikutuksessa. Kehän läpi voi kulkea ja sitä voi kosketella. Se on enemmänkin tilateos kuin muistomerkki, Tanninen-Mattila sanoo.

Eva Langen Monta osaa, yksi kokonaisuus -taideteos.
Havainnekuva.Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Veistos saa myönteisen vastaanoton myös galleristi-kuraattori Veikko Halmetojalta. Halmetoja on nähnyt toistaiseksi vain kuvia ja odottaa, että pääsee tutustumaan teokseen paikan päällä.

– Vanhaan julkiseen tilaan harvoin uskalletaan asettaa pysyviä julkisia teoksia, joiden luonne olisi enemmän kokeileva tai hätkähdyttävä. Itselleni teos kuvien perusteella luo mielikuvan peleistä ja leikeistä, hassuttelusta kaupunkitilassa.